Medvind från kommunen om ny byagård

En lösning i lokalfrågan för Vidsels bygdeförening verkar vara nära. Föreningen har fått ett erbjudande från kommunen.

Efter att ha skjutit på ett stormöte under lång tid på grund av pandemin så hölls det i slutändan utomhus i flera omgångar. I bakgrunden till vänster syns NO-huset som de tänkt ta över.

Efter att ha skjutit på ett stormöte under lång tid på grund av pandemin så hölls det i slutändan utomhus i flera omgångar. I bakgrunden till vänster syns NO-huset som de tänkt ta över.

Foto: Eina Lundberg

Vidsel2020-11-17 18:30

Det var i våras som bygdeföreningen plötsligt fick veta att kulturhuset som de använder som bygdegård antingen skulle rivas eller säljas. Sedan dess har det varit fram och tillbaka mellan kommunen och bygdeföreningen för att nå någon slags överenskommelse. Kugghjulen går långsamt när det är pandemi. Under helgen fick man exempelvis i slutändan hålla byamöte utomhus i flera omgångar för att kunna få ut informationen till byborna. 

– Det handlar ju då om en eventuell och förmodad flytt från kulturhuset till NO-huset. Det verkar då som att byborna var med på tåget och kände att det är en vettig lösning på problemet, säger Börje Andersson, Vidsels bygdeförening.

Det byaföreningen har bett om för att realistiskt kunna flytta till NO-huset är möjlighet att nyttja kulturhuset fram till nyår. NO-huset kommer också att behöva renoveras och ett eget värmesystem måste installeras. Därför har man bett om ett engångsbidrag från kommunen för att komma igång med detta. Vilket kommunen säger ja till.

– Om inte de tar över byggnaden så kostar ju kåken pengar att riva. Då är min tanke att de får 250 000 kronor i ett rivningsbidrag, ett engångsbelopp, för att betala för en del strukturkostnader som de kommer att få. Värmesystem och elabonnemang och sånt, säger Tomas Egmark, kommunstyrelsens ordförande.

Det engångsbidraget är välkommet. Men det räcker inte hela vägen.

– Vi måste få in betydligt mer pengar för att finansiera det. Som det är nu så är det en symbolisk avgift för familjer att vara med, men avgiften måste nog höjas. Och vi kommer behöva hjälp av folk som är lite händiga när vi ska göra huset i ordning. Nån som kan hjälpa tapetsera, sy gardiner, lägga golv och så måste vi in med en handikapptoalett, säger Börje Andersson.

Nu återstår det att komma överens om detaljerna och få ner allting på papper. Om affären blir av skriver bygdeföreningen ett hyreskontrakt på tre år med kommunen. Planen att byagårdarna ska ägas av byaföreningar gäller fortfarande. Men i Vidsels fall är det lite knepigare och kommer ta lite tid.

– De kommer fortfarande att behöva köpa det. Men på grund av hur detaljplanen ser ut vid vår första anblick så ser det svårt ut att stycka ut tomten just nu. Tre år känns som en bra tid för att dra igång detaljplaneförändringen och dessutom får de lite reaktionstid på att få ordning i sin organisation, säger Egmark

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!