Intresset för "skoterplantor" har skjutit i höjden efter den snörika vintern. På Vidsel plantterminal har man redan fått in beställningar på 350 000 plantor.
– Det är jättekul. Vi kanske brukar ligga på 200 000 plantor i snitt per år. Det kan ju ha med snöfallet att göra, snacket går annorlunda, säger Tomas Jansson, kundansvarig på Svenska Skogsplantor.
"Skoterplantorna" är relativt okända i dag.
– Vi försöker marknadsföra de lite mer nu, vi upplever att kunskapen har försvunnit. Det var mer förut, säger Tomas Jansson.
Han tror att en förändrad ägarfördelning inom skogsbruket har lett till okunskapen.
– De självverksamma blir färre och färre. De är fler som ärver skog och ansluter sig till någon medlemsförening och så gör man all skogsvård den vägen. Det tror jag är en förklaring.
"Skoterplantorna" går traditionellt sett till norra Norrbotten.
– Upp mot Överkalix och norrut. Vägnätet är ju betydligt bättre här än det är där uppe, det är också en faktor. Där det är riktigt långt är det kostsamt att köra ut dem.
Men i år har även Piteå kommun köpt "skoterplantor".
– Så det handlar egentligen bara om att det ska finnas nog med snö för att man ska kunna bygga en snöhög som ligger kvar in i juni. Det är ju inga problem när det är så här mycket snö, säger Tomas Jansson.
Svenska skogsplantor kör ut plantorna med lastbil till köparen som sedan kör ut plantorna själva med skoter.
– Det kan vara till en myrholme, en ö eller bara väldigt långt från vägen. Man gräver ner plantorna och så täcker man över de med något isolerande, kanske granris eller markisoleringsskivor. Sedan täcker man över de med snö, säger Tomas Jansson.
Han rekommenderar att man gör återkommande kontroller för att se att allt är som det ska.
– Det kan ju hända vad som helst. Det kanske är en marodör med skoter som är där och hoppar i högen. Så fort man lämnar något obevakat kan det ju hända saker. Sedan åker man dit och tar fram de tio dagar före plantering, så de får tina lite.
Att gräva ner plantorna på vintern kan spara både tid och pengar.
– Ska man ut med 50 000-100 000 plantor och det är fem kilometer att gå ska ju någon bära ut de. Om man gör det själv, betalar planteringsentreprenören extra eller om man lånar in en helikopter så blir det ju en besparing oavsett. Det är en smidighet, säger Tomas Jansson.