Lundgren rätade ut frågetecken

Fastighetskostnaderna för högstadiet i Vidsel har förbryllat skolgruppen och oppositionen. Nu har Älvsbyns Fastigheters vd Lennart Lundgren rätat alla frågetecken med en grundlig genomgång av siffrorna.

Lennart Lundgren rätade ut frågetecken kring driftkostnaderna i Vidsel under torsdagens möte.

Lennart Lundgren rätade ut frågetecken kring driftkostnaderna i Vidsel under torsdagens möte.

Foto: Christoffer Markström

VIDSEL2015-10-02 14:05

I budgetberedningens beslutsunderlag framgår det att kommunen sparar 1 224 277 kronor i driftkostnader för högstadietfastigheten i Vidsel. Siffran har kritiserats av skolgruppen och ifrågasatts av politiker i oppositionspartierna.

När Socialdemokraterna gästade Vidsel på torsdagskvällen hade man även med sig fastighetsbolaget vd Lennart Lundgren – som hade med sig alla fakturor för 2014.

– Den totala driftkostnaden för Vidselskolan är 1 627 000 kronor. Av den summan är 1 133 580 kronor kostnaden för högstadiet, med städ, säger Lundgren.

"Inte exakt på öret"

– Det är 69 procent av hela skolans yta. Den totala ytan är 4 299 kvadratmeter, och högstadiets yta är 2 994 kvadratmeter, fortsätter han.

Gymnastiksalen finns inte med i uträkningen då kostnaderna för den är separerade från skolbyggnaderna.

Skolgruppen påpekade att det är missvisande att dela städet rakt av, i och med att det finns många lokaler som inte städas på högstadiet. Exempelvis förrådslokaler och stort skyddsrum.

– Nej, det här är ju inte exakt på öret. Men i de här pengarna finns det inte ett öre i renovering och underhåll, det kommer på det här, konstaterar Lundgren.

"Lika eländigt där"

– Riksgenomsnittet för kommunala fastigheter är 155 kronor per kvadratmeter och år i underhåll, och skolbyggnader ligger ungefär 25 kronor över det. Så det hamnar på 180 kronor per kvadratmeter. Nu ska vi vara ärliga och säga att de pengarna lägger inte kommunen ner, men en del underhåll gör vi, fortsätter han.

Vattenskadan i kemisalen som PT berättat om vid ett flertal gånger är ett reslutat av dåligt underhåll, menar vd:n.

– Inte är det för att vi har haft bra underhåll och fått pengar för det. Jag kan tala om att det är inte bättre i Älvsbyn, det är lika eländigt där.

Uteblivet underhåll

Vidselsläraren Börje Andersson påpekade att man inte haft något underhåll.

– Vi har målat om klassrummet för tre år sedan, och det gjorde vi själva. Vi fick målafärgen.

Lennart Lundgren förklarade att uteblivet underhåll kan leda till större smällar när som helst.

– Ett jättestor vattenskada till exempel. Det skulle ju ha varit gjort stambyten i den här skolan för 15 år sedan.

Kan bli två hissar

Dessutom saknar skolan en hiss.

– Den dagen det kommer en elev eller en lärare hit som är handikappad så åker vi på att sätta upp en hiss, och som det ser ut kan vi åka på att sätta upp två hissar. Det kan hamna mellan en och två miljoner kronor.

Helena Öhlund påpekade återigen att kommunen sparar pengarna oavsett om siffrorna stämmer.

– Vore jag full i fan så skulle jag hålla ner kostnaderna så jag fick mindre avdrag i driftbudgeten, men det här är kalla siffor, säger Lennart Lundgren.

FAKTA Driftkostnader för Vidsels högstadie 2014

El: 315.960 kronor.

Värmen: 579.600 kronor. Då har vi faktiskt tanka olje, och det räcker ju några år. Snittet ligger ungefär på 500 000 kronor i uppvärmning.

Vatten och avlopp: 33 900 kronor.

Renhållning och sopor: 2 008 kronor.

Driftpersonal: 42 200.

Övriga kostnader (besiktningar och liknande): 19 000 kronor.

Städ: 585 700 kronor.

Källa: Älvsbyns Fastigheter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om