Under veckan har sexualupplysaren Sandra Dahlén föreläst om relationer, sex och allas rätt till sin egen kropp.
Med ett hårdare språk i skolorna och nya forum för trakasserier och rykten bestämde sig flera aktörer i Älvsbyn att starta en arbetsgrupp för respekt.
- Via mobiler och datorer kan unga trakassera och mobba varandra utan att vuxna får veta det, säger Anki Hjort, kvinnojouren Pärlan.
Förebyggande arbete
Kvinnojouren ingår i arbetsgruppen bestående av skolkurator, polis, Åsa-projektet och folkhälsorådet, som tillsammans arrangerat temadagarna för Älvsbyns och Vidsels högstadie-och gymnasieelever.
Varför fokus på sex och samlevnad?
- Det här är en pusselbit i det enormt vida begreppet respekt och är aktuellt för ungdomar i den här åldern, säger Anders Lindh, Åsa-projektet.
- Från polisen ser vi det här som ett brottsförebyggande arbete. Flera tjejer utsätts för övergrepp eller sexuella trakasserier utan att vi får reda på det. Det handlar om att ge ungdomarna förståelse och en tankeställare, säger Anna-Karin Berggren, polisen.
Flirt-tips och allvar
För själva föreläsningarna stod Sandra Dahlén, sexualupplysare och författare.
Hon delade med sig av flirt-tips och anatomikunskaper, men pratade också om varje persons rätt till sin egen kropp.
- Man har inte rätt att ha sex eller att ta på någon annan bara för att man är tillsammans. Man kan få höra "alla andra gör ju det". Men så är det inte - sexdebuten ligger över 16 år för både killar och tjejer, sa hon till Vidsels högstadieelever i går.
Anonyma frågor
Under föreläsningen fick eleverna själva skriva anonyma frågor som Sandra Dahlén sen läste upp och svarade på.
- Det blir alltid flera penisfrågor men också frågor om homosexualitet och relationer. Så passa på att fråga! Inga funderingar är för konstiga, jag har hört det mesta.
Lektion om sex för respektens skull
Sex och respekt. Det handlade skoldagen om i torsdags för elever i Vidsel. För att öka respekten mellan ungdomar har polisen, skolan, kvinnojouren och Åsa-projektet gjort gemensam sak.
"Under mellanstadiet var det sämre med respekt mellan elever, men nu känns det bra. Det är ingen som kallar tjejerna ´hora´ eller så", sa Anna Pålsson, Alexandra Bergman, Malin Johansson, Karin Stråmo och Jennifer Forsberg från klass åtta i Vidsel.
Foto: Therese Hedman
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!