Larmproblem för lokal styrka

Räddningstjänsten i Vidsel ska rycka ut och hjälpa sjuka i väntan på ambulans - men på grund av inkörningsproblem har den livräddande tjänsten inte fungerat.

Ambulansen i Älvsbyn har bara en bil kvällar och helger. Flera timmar om dygnet måste stadsambulanserna rycka ut vid larm i Älvsbyn. Enhetschefen Ronny Grundström ser IVPA som ett stort stöd och hoppas att det startar upp i Älvsbyn också. "Alla är på tårna och vill få igång det här. Därför är det riktigt olyckligt att det blir så här", säger han.

Ambulansen i Älvsbyn har bara en bil kvällar och helger. Flera timmar om dygnet måste stadsambulanserna rycka ut vid larm i Älvsbyn. Enhetschefen Ronny Grundström ser IVPA som ett stort stöd och hoppas att det startar upp i Älvsbyn också. "Alla är på tårna och vill få igång det här. Därför är det riktigt olyckligt att det blir så här", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

VIDSEL2011-09-26 06:00

Sedan IVPA (i väntan på ambulans) infördes i sommar ska utbildad räddningstjänstpersonal i Vidsel rycka ut vid akuta sjukdomsfall före ambulansen hinner fram.

Flera missar har fått Vidsels styrka att reagera.

18 juni: En person får hjärtstillestånd i Vidsels släckområde. SOS Alarm ringer enbart ut ambulans då operatören tolkar landstingets larmplan med att ambulansen ska hinna inom 30 minuter och att de därför inte behöver skicka ut räddningstjänsten i Vidsel.

Miss drabbade medvetslös
22 juni: En villa brinner i Älvsbyn och räddningstjänsten på centralorten begär en tankbil via SOS Alarm.

Istället för att skicka ut vatten signalerar operatören ut ett IVPA-larm till Vidsels räddningstjänst som rycker ut med utrustning för att ta hand om en svårt skadad person.

25 juni: En person faller i en trapp och slår sig medvetslös i Vidsels centralort. Under tiden är ambulansen i Älvsbyn på Sunderby sjukhus så SOS alarm skickar ut en bil från Boden. Styrkan i Vidsel får inget larm av operatören.

- Räddningstjänsten i Vidsel hade varit där på 7-8 minuter. I stället dröjde det en timme innan ambulansen kom dit. Då var det så allvarligt att det blev helikoptertransport till Umeå, säger Robert Andersson, deltidsbrandman och initiativtagare till IVPA i Norrbotten.

"Det har inte fungerat"
Enligt honom låg första missen i landstingets larmplan mot SOS Alarm, något som är påkallat och åtgärdat.

De två andra missarna är enligt Robert Andersson missförstånd hos operatören. På grund av det har räddningskåren ännu inte ryckt ut på IVPA-larm.

- Det kan handla om olyckliga omständigheter. Men det har inte fungerat i Vidsel i uppstarten, säger Robert Andersson.

Han har förståelse för inkörningsproblem och hoppas på en utveckling av konceptet.

- Jag är otroligt glad att vi har fått igång verksamheten och jag hoppas att landstinget i framtiden utökar IVPA att gälla samtliga räddningsstationer för att drabbade ska få en snabb insats.

I dagsläget ska räddningstjänsten åka på tre olika larm: Personer med övre luftvägshinder, medvetslösa personer, samt trauman. Robert Andersson vill bredda det så att brandmännen åker på alla prio 1 larm. Akut livshotande symptom eller olycksfall.

- På grund av landstingets larmordning åker vi inte om någon får kraftiga bröstsmärtor om än man tror att de får hjärtinfarkt. Fastän vi är där på 5-6 minuter med hjärtstartare och ambulansen är där på en timme.

FAKTA: Arbetet bakom IVPA

Som ny landstingspolitiker för Kristdemokraterna lämnade deltidsbrandmannen och traumasjuksköterskan Robert Andersson i oktober 2008 in en motion om att landstinget ska börja dra nytta av de kommunala räddningstjänsternas beredskap vid akuta sjukdomsfall och införa IVPA-verksamhet (i väntan på ambulans) i samverkan med länets kommuner. Något som funnits länge i flera län i Sverige.

Hösten därpå bifölls motionen och en utredning tillsattes. I april 2010 godkände landstingsstyrelsen det framtagna förslaget. Ett halvår senare skrev Älvsbyns kommun på ett avtal med landstinget om att införa IVPA vid räddningstjänsten inom Vidsels släckområde.

Enligt landstingets beslut ska IVPA vara ett glesbygdskoncept på platser som ligger mer än 30 minuter bort från närmaste ambulansstation.

I Norrbotten omfattas från 1 juni Gunnarsbyn, Harads, Långträsk, Vidsel, Råneå och Töre. Från 1 november omfattas Abisko, Björkliden, Riksgränsen, Övre Soppero, Lannavaara, Karesuando, Kuttainen, Ullatti, Hakkas, Junosuando och Porjus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om