Landstings-ja till räddningssamarbete

Landstingsstyrelsen säger ja till kristdemokraten Robert Anderssons motion om att införa IVPA-verksamhet ( I väntan på ambulans) i samverkan med länets kommuner. För Älvsbyns kommun handlar det i första hand om ett avtal med räddningstjänsten inom Vidsels släckområde.

Robert Andersson, KD, glädjer sig över att landstingsstyrelsen bifallit hans motion om att starta IVPA-verksamhet i Norrbotten.

Robert Andersson, KD, glädjer sig över att landstingsstyrelsen bifallit hans motion om att starta IVPA-verksamhet i Norrbotten.

Foto: Britt Lindgren Blom

VIDSEL2010-05-06 06:00
Vidselbon Robert Andersson jobbar som sjuksköterska och chef för flygräddningstjänsten på RFN. Sedan drygt 20 år tillbaka arbetar han också inom Älvsbyns räddningstjänst, från 1992 som deltidsförman på sin hemort. Som ny landstingspolitiker för KD lämnade han i oktober 2008 in en motion om att landstinget ska börja dra nytta av de kommunala räddningstjänsternas beredskap vid akuta sjukdomsfall.
Hösten därpå bifölls motionen och en utredning tillsattes. Nu är den klar. Den 29 april beslutade landstingsstyrelsen godkänna det framtagna förslaget och föreslå landstingsfullmäktige att göra detsamma. Enligt landstingsstyrelsens beslut ska IVPA vara ett glesbygdskoncept och omfatta bland annat följande orter: Abisko/Björkliden/Riksgränsen, Harads, Gunnarsbyn, Markbygden (Långträsk), Moskosel, Porjus och Vidsel.
Jättenöjd
- Jag är jättenöjd att Norrbotten äntligen kommer igång med IVPA-verksamhet, även om jag hade hoppats att den socialdemokratiska landstingsledningen skulle inse att behovet är lika stort på mindre orter med egna ambulansstationer, säger Robert Andersson.
- Ta till exempel Älvsbyn som har en dygnetrunt-ambulans och två bilar på dagtid. Minst en gång i veckan måste Piteambulansen rycka ut på prio ett-larm till grannkommunen för att Älvsbyambulansen befinner sig i Sunderbyn eller är på väg dit med ett sjukdomsfall.
- Med ett IVPA-avtal skulle räddningstjänsten i Älvsbyn, som har ständig beredskap och betydligt färre jourlarm än ambulansstationerna, kunna göra en livräddande insats, inklusive ge syrgas och defibrillera tills ambulanspersonalen finns på plats.
Delad kostnad
Robert Andersson tänker fortsätta lobba för att IVPA utvecklas såväl i hemkommunen som i övriga Norrbotten. Tills vidare är han nöjd med avtalets innehåll: Landstinget står för utbildning av räddningstjänstens personal, skyddskläder och medicinskteknisk utrustning, samt betalar 1 200 kronor per utryckning.
Överkomliga kostnader
Kommunen står för räddningstjänstens utryckningsfordon och personalkostnad, förbrukningsmaterial med mera.
- Kostnaderna är överkomliga för båda parter. Vid akut sjukdom, till exempel hjärtinfarkt, är samarbetsavtalet ovärderligt för den som drabbas, säger Robert Andersson.
FAKTA Räddningstjänstens akutinsatser
Enligt Robert Anderssons motion om IVPA, som landstingsstyrelsen anammat, ska räddningstjänsten på de berörda glesbygdsorterna kunna utföra:
Första hjälpens ABCDE, andningsbefrämjande åtgärder, syrgasbehandling, hjärt- och lungräddning, D-HLR (halvautomatisk defibrillator), lägesrapport till ankommande ambulans, emotionell första hjälpen (till drabbad/anhöriga).
Flera av länets räddningstjänster, bland andra Älvsbyns, har redan i dag utrustning och kompetens att ge både syrgas och defibrillera dygnet runt året runt.
Detta nyttjas redan, men bara vid trafikolyckor och brandutryckning. I dag får SOS inte larma ut räddningstjämnsten vid hälso- och sjukvårdslarm då landstinget i Norrbotten, till skillnad från merparten av landets övriga landsting, inte skrivit avtal med kommunerna att så får ske.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om