Kostnaden för torghusen kan landa på kommunen

Älvsbyns kommun har lagt ned många timmar i ärendet om torghusen i Vidsel. Kostnaden ska faktureras till verksamhetsutövaren, men det är tveksamt om de får betalt.

Älvsbyns kommun gjorde flera inspektioner i Vidsel i somras. Kostnader som kommer att faktureras verksamhetsutövaren. (Arkivbild)

Älvsbyns kommun gjorde flera inspektioner i Vidsel i somras. Kostnader som kommer att faktureras verksamhetsutövaren. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Vidsel2020-09-13 19:00

Sedan Älvsbyns kommun fick veta att det bor bärplockare i de utdömda torghusen i Vidsel har miljö- och hälsoskydd utfört flera inspektioner. Eftersom verksamheten ska bära sina egna kostnader kommer verksamhetsutövaren faktureras för alla timmar som lagts ned. 

– Det har kostat oss väldigt mycket tid. Vi har inte sammanställt alla timmar ännu eftersom det fortfarande är handlingar som ska skickas ut. Men vi kommer att fakturera verksamhetsutövaren, säger Ingrid Karlsson, miljö- och byggchef i Älvsbyns kommun. 

Avgiften för tillsyn är 1 025 kronor per timme.

– Men om han inte betalar är det en kostnad som hamnar på oss, säger Ingrid Karlsson. 

PT har tidigare berättat att verksamhetsutövaren har skulder till Kronofogden på 3 223 865 kronor fördelat på 252 olika mål. Om han inte betalar notan så blir kostnaden för miljöinspektionerna ännu en skuld i mängden.

Det är inte bara kommunen som riskerar kostnader för torghusen. Kommunala bolaget Älvsbyns energi AB har skickat två fakturor till fastighetsägaren gällande Torggatan 2 och 4. Den ena fakturan på 1 057 kronor förföll till betalning vid förra månadsskiftet. Den andra fakturan på 24 524 kronor förfaller den 30 september.

– Om han inte kan betala så kommer ekonomikontoret att vända sig till Kronofogden, men jag tänker att det är svårt att indriva något därifrån. Han är redan i konkurs, säger Ingrid Karlsson.

Miljö- och byggnämnden har sedan tidigare ansökt om att verksamhetutövaren ska betala vite på 500 000 kronor för varje fastighet, totalt en miljon kronor. Ansökan har kommit in till mark- och miljödomstolen men något beslut är inte fattat.

– När det gäller vitet är det inga pengar som kommer att hamna hos kommunen. Allt går till staten. 

I dagsläget står torghusen tomma och vad som ska hända med dem i framtiden är oklart. 

– Om problemen fortsätter finns det en möjlighet att kommunen kan ansöka till hyresnämnden om tvångsförvaltning, men jag vet inte om det går innan det bor någon i husen, säger Ingrid Karlsson.

För att undvika nya processer om husen säljs vidare kommer kommunen se till att det skrivs in i fastighetsregistret att husen inte är i beboeligt skick. 

– Så småningom när husen blir i så dåligt skick att de blir farliga för allmänheten går det att göra ett rivningsföreläggande. Men det är många år kvar innan de är i det skicket. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!