Torghusen
Roger Tuomas tillträdde som samhällsbyggnadschef i februari och följde förra sommarens situation i Vidsel i media. Nu har han satt sig in i ärendet och kartlagt de individer som står bakom fastigheterna och bärföretagen.
– Vi kommer att starta ett nytt ärende, men då riktar vi det på att det är förbjudet att använda fastigheterna för boende rent generellt. Om det går. Det är vår tanke, för då kan vi agera snabbare om det är så att någon flyttar in i fastigheterna, säger han.
Det finns en åtgärdslista med det som ska åtgärdas i fastigheterna för att de ska få användas som bostäder.
– Vi måste godkänna åtgärderna också, så man kan inte använda dem utan klartecken från oss.
Räknar ni med att det kommer att vara folk där i sommar?
– Det ska man väl inte säga, men det är mycket möjligt. Det är möjligt att det kommer ringa någon kvart i tolv och säga "oj, vi står här med massa bärplockare och vi har inget vatten i huset". Men då kommer vi inte att slå på vattnet, säger Roger Tuomas och fortsätter:
– Kommunen vill gärna vara, och är, service minded mot företag. Men i den här branschen och när vi vet vilka företag det är, så kommer vi inte att vara så service minded. I alla fall inte i år. Inte förrän de visar lite bättre renommé än vad de här har gjort. Är man en frisk och sund företagare är det inga problem, men är det så att vi misstänker att det blir samma historia igen så kommer man att behöva gå till domstol för att få i gång vattnet.
Ni tänker ta i med hårdhandskarna?
– Vi tänker väl lite så. Vi behöver inte stå i givakt och vänta på att vi ska göra saker man kräver av oss samma dag. Vi kan faktiskt säga att man får vänta på sin tur. Det finns ingen orsak för oss att vara snabba i de här fallen.
Om de bor där ändå?
– Det är klart att vi kommer utdöma nya viten på samma sätt, dels mot ägaren men även verksamhetsutövaren. Det kommer att bli samma sak som vi har gjort. Själva utrymningen av fastigheten blir en polissak och kanske en sak för Kronofogden.
Enligt Roger Tuomas har det kommit in ytterligare en fastighetsägare i bilden vid sidan av kvinnan som stod som ensam ägare förra sommaren.
– Det är två som äger husen. Vi har kontakt med polisen, ekobrottsmyndigheten och Skatteverket och vi kommer att granska de här personerna.
Den nya ägaren är ett företag från Västerbotten.
– Det är samma bransch, säger Roger Tuomas.
En annan väg att gå är tvångsförvaltning av fastigheterna – något som kommunen överväger.
– Eftersom fastigheterna är i ett sådant skick att de inte är dugliga att bo i så kan det bli fråga om att vi söker rätt att ta över fastigheterna i princip. Det är en lite längre väg att gå, men vi ska nog kanske starta den processen också.
Vad tycker du om situationen?
– Vi har ett bra system i Sverige, men vi är inte alltid så snabba. Det är det vi straffas av i de här fallen. Det är tråkigt att det blir så här och att sådana här personer är så samvetslösa att de håller på med sådan här verksamhet. För verksamheten går bara ut på att utnyttja människor och göra det på ett fult sätt.
Blir det en liknande situation i sommar tänker kommunen störa så mycket som möjligt.
– Det är inte så snabba ryck inom vissa myndigheter, men däremot kan man kanske störa så mycket som möjligt så att man inte vill vara här och hålla på med sådan här verksamhet. Det är det vi får försöka med, säger Roger Tuomas.