Längs efter en hyggeskant gick ett långt blåvitt band med gula trianglar med dödskallar fästa på dem.
– Tänkte först att vad fan är nu det här då. Det såg ut som sån där polistejp som man spärrar av med. Sen såg jag att det var trianglar med dödskallar på och så stod det "minor" med röd text, säger Kurt-Arne Grönlund.
Området används varje år under den jättestora militärövningen Vintersol som till stor del sker på civil mark i Boden och Älvsbyn. Han misstänkte direkt att det var något som glömts bort under övningen.
Vad gjorde du då?
– Jag nöp fast hunden direkt. Nu tror jag inte det är några explosiva landminor eller nånting, men man vet ju inte om det kanske är någon sorts larmmina som lever om. Det kan ju fort förstöra en jakthund så den blir smällrädd. En bit av bandet var avslitet så det kanske var något vilt som utlöst något och blivit skrämt och sprungit därifrån, säger Grönlund.
Han avslutade jakten för dagen och följde kanten av avspärrningen ned mot Mellanbergsvägen och åkte hem istället. Hans antagande om Vintersol var helt korrekt.
– Absolut. Det här är Vintersolsområdet och när vi inventerat och gått igenom så har vi missat detta. Däremot är det ingen fara. Vi minerar inte skarpt utanför vårat skjutfält. Vi kapar trädtrissor av trädstammar för att simulera minor, sånt kan man lämna då det är biologiskt nedbrytbart, säger Jörgen Hällström, handläggare på Mark- och miljö på I 19.
Grönlunds agerande får också helt rätt på alla punkter.
– Det är exakt så man ska agera om man hittar något sånt här. Rör inget, notera var det är och dra sig tillbaka, säger Hellström.
Han säger att försvarsmakten uppskattar att allmänheten hör av sig om de hittar någonting som de glömt.
– Det är sånt som vi går igenom men det missas saker i såna här storövningar. Vi städar i flera omgångar, ibland flera år bakåt, men givetvis kan vi missa någonting ändå. Vi hanterar det så länge det behövs och åker ut och hämtar in det vi glömt, säger Hellström.
Han menar att det är ett ständigt förbättringsarbete som de håller på med. Plast och annat material ska inte lämnas kvar ute i naturen.
– Vi får titta inåt och se över hur och varför det blir så här så att det kan bli bot och bättring framåt, säger Hellström.