Internationellt stridsflyg övar för bättre samarbete

Nordic Air Meet förbereder sex länders flygvapen för samarbete i skarpa krigssituationer. Provplats Vidsel simulerar luftvärnshot mot över 50 stridsflygplan samtidigt i luften.- Övningar som den här gjorde att vi kunde genomföra Libyeninsatsen förra året, säger Jaspiloten Mark Young från F 17 i Ronneby.

Provplatschefen Laci Bonivart berättar att Vidsel är det enda övningsområdet i Europa där stridsflygplan kan öva mot simulerade luftvärnshot på marken i ett taktiskt realistiskt scenario. "Vi försöker skjuta ner dem simulerat. Allt spelas in och spelas sedan upp för piloten efter flygpasset", säger han.

Provplatschefen Laci Bonivart berättar att Vidsel är det enda övningsområdet i Europa där stridsflygplan kan öva mot simulerade luftvärnshot på marken i ett taktiskt realistiskt scenario. "Vi försöker skjuta ner dem simulerat. Allt spelas in och spelas sedan upp för piloten efter flygpasset", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

VIDSEL2012-08-31 06:00

65 stridsflygplan från sex länder ingår i den internationella flygövningen Nordic Air Meet 2012 som nu pågår i Norrbotten.

Medan F21 flygflottilj i Kallax huserar schweiziskt och amerikanskt stridsflyg har Provplats Vidsel 365 gäster från brittiska Royal Air Force, Danmarks flygvapen samt flera enheter ur Svenska flygvapnet.

Syftet med övningen är att öka samarbetsförmågan vid internationella stridsflyginsatser.

- Libyeninsatsen är det tydligaste beviset att det är väldigt viktigt med samövningar. Övningarna vi hade innan gjorde att vi kunde genomföra insatsen på ett bra sätt, säger Mark Young, major och pilot på F 17 i Ronneby.

Långväga deltagare
Flygövningen genomförs för fjärde gången och är inte Nato-ledd. Värdnationen Sverige har bjudit in flera internationella deltagare.

- Det är extra roligt att det kommer länder som England, USA och Schweiz. Det tillför övningen ännu mer, säger Mark Young.

I övningarna ingår att upprätthålla flygförbudszoner för att skydda civilbefolkningen. Dessutom ska piloterna bomba fiktiva mål på marken medan simulerat luftvärn försöker skjuta ned planen.

50 flyg i luften
Allt spelas in och senare utvärderas anfallet. Provplats Vidsel är det enda övningsområdet i Europa där man kan simulera luftvärnshot under så pass realistiska former

- Flygvapnet har möjlighet att öva mot ett realistiskt hot här. På skarpa insatsuppdrag, exempelvis i Libyen så finns det oftast någon form av hot. Någon vill någon skjuta ner dem och det är den typen av scenarios som vi kan simulera här, säger Laci Bonivart, provplatschef för Försvarets Materielverk, FMV i Vidsel.

1 500 flygtimmar
Flygövningarna görs i två pass om dagen från Lycksele i söder till Kiruna i norr. Antalet flygtimmar är beräknade till 1 500 och övningen är Europas näst största i år.

- Varje dag har vi nära 50 flyg i varje våg. Några av våra piloter är oerfarna och det är en bra möjlighet för dem att lära sig, säger Benjamin Dempster, divisionschef vid Royal Air Force.

"Inga synpunkter"
I skuggan av övningen finns Nätverket Ofog som på olika sätt protesterat mot militärövningen och beslutet att satsa mer pengar på Jas. Tre aktivister greps på onsdagsmorgonen efter att de tagit sig in på F 21:s område i Luleå och försökt att störa övningen.

- De har sin agenda och sina åsikter och det får de naturligtvis ha. Det är fantastiskt bra att vi lever i ett demokratiskt land där man får säga sin mening. Det är något som Försvarsmakten, och även vi i FMV som en del av försvarsetablissemanget, värnar om. Däremot att man går över demokratiskt fattade lagars gränser för att göra det här tycker vi inte är lika optimalt, säger Laci Bonivart.

Hur bemöter ni deras argument?
- Vi har inga synpunkter på det. Vi är en del av en statlig myndighet och har ett regeringsuppdrag att driva en provplats och utföra stödtjänster inom civil och militär test- och övningsverksamhet till kunder som regeringen har godkänt.

FAKTA Nordic air meet 2012

Sju länder deltar varav sex med stridsflygplan. Övningarna sker från Kallax, Vidsel och Rovaniemi flygplatser. Sammanlagt deltar 1000 personer varav cirka 800 är utländska gäster. Övningen pågår mellan den 27:e augusti och 7:e september.

Finland har åtta F 18, USA har åtta F 16 och två KC 135 lufttankplan, Sverige har cirka 20 Jas 39 Gripen, ett flygledningsplan och ett lufttankningsplan.

Danmark har fyra F-16, Storbritannien har åtta Tornado, Schweiz har fyra F18. Tyskland och USA deltar dessutom med markbaserat luftvärn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om