Husen tomma efter viten och förbud

Förbud mot boende och mot livsmedelsverksamhet kan ha gett effekt. På måndagen verkade torghusen i Vidsel stå tomma igen.

Husen verkar vara övergivna igen. Inte en själ syns till. Tvätt och annat som hängt på balkongerna är helt borta. I fredags förbjöds företaget att bedriva livsmedelsverksamhet i Torghuset.

Husen verkar vara övergivna igen. Inte en själ syns till. Tvätt och annat som hängt på balkongerna är helt borta. I fredags förbjöds företaget att bedriva livsmedelsverksamhet i Torghuset.

Foto: Adam Berlin

Vidsel2020-08-17 17:04

Under måndagen var miljö- och byggchefen Ingrid Karlsson på plats för att tejpa upp ett förbud mot livsmedelsverksamhet på dörren till lokalen där man förvarat bär. Då hon var där noterade hon att bärplockarna verkar ha åkt vidare.

– Då såg det ut som att de hade lämnat husen. Det såg helt tomt ut, inga kläder som hängde utanför. I så fall så har förbudet fungerat. Vi hoppas de blir omhändertagna någon annanstans. Sen kommer vi följa upp så att ingen kommer tillbaka till husen, säger Ingrid Karlsson.

Verksamhetsutövaren, mannen som varit på plats, har tidigare fått ett föreläggande med vite på 500 000 kronor i månaden om bärplockarna bor kvar.

– Förbudet gäller fortfarande, och det vitesförbudet har överträtts. Vi kommer att ansöka om ett utdömande och då ligger det på mark- och miljödomstolen, säger Karlsson.

Det var i fredags som kommunen utfärdade ett förbud mot att bedriva livsmedelsverksamhet i lokalerna, det förbud som nu sattes upp på dörren. Förbudet är förenat med ett vite på 50 000 kronor om dagen om det överträds och är till skillnad mot boendeförbudet ställt till företaget som har bärverksamheten i lokalerna.

– Vi måste ha den storleken på vitet för att det ska ha en effekt. Ligger man för lågt så tjänar de ändå på att fortsätta. Det kan justeras upp också om det visar sig vara för lågt, säger Karlsson.

Inspektionen av bärlokalen gjordes förra veckan. Där inne arbetade man med bär i cigarettrök och utan möjlighet att tvätta händerna med tvål eller varmvatten. Lokalen beskrivs som "varken hel, ren, i gott skick eller lätt att rengöra." Något rengöringsmedel fanns inte, utan städningen bestod av att spola stengolvet med kallvatten. I lokalen fanns fimpar, byggmaterial, vitvaror och flyttkartonger. I en plastback låg en öppnad ölflaska i direktkontakt med bären.

Plastbackarna rengjordes aldrig. Dörrarna stod på vid gavel då det var den enda ljuskällan i lokalen, vilket ökar risken för skadedjur. Men trots öppna dörrar kändes en kraftig lukt av en påbörjad jäsningsprocess. Bären hade då stått utan kyla i två dagar. 

"Ansvarig på plats verkar inte ha någon kunskap om livsmedelshygien eller livsmedelslagstiftning", skriver kommunen i sitt beslut.

– Däremot får de fortfarande hantera och sälja bär. Men då får de göra det utomhus. Den lokalen är olämplig för livsmedel. Det är inte säkert, säger Ingrid Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!