Eftersom S och V har majoritet tillsammans och nedläggningsförslaget dessutom hade stöd av SD:s Orvo Hannlöv i kommunstyrelsen verkade Vidsels högstadium vara dödsdömt. Men i kommunfullmäktige är saken inte fullt lika enkel.
– Jag och Monica i Sverigedemokraterna kommer att rösta för att högstadiet i Vidsel kommer att vara kvar. Sossarna och Vänstern har ju i regel en partipiska som viner ganska hårt. Men vi i SD röstar som vi vill, säger Roland Segergren, SD.
Han bor själv utanför Vidsel på "Sörsidan". Han vill inte se att barnen i Vitberget och andra små byar utanför ska behöva ha så långa skoldagar och resväg som förslaget innebär. Dessutom tror han på tillväxt i Vidsels skolvärd.
– Det verkar bli fler barn i Vidsel och Bredsel framgent, jag tror det är bra om de har skolan kvar. Det är synd bara att V och S har majoritet tillsammans, så i fullmäktige röstar vi för ingenting egentligen, säger Roland Segergren.
Men i dagsläget är det inte så självklart att hela Vänsterpartiet kommer att rösta för en nedläggning av högstadiet. När förslaget först kom upp tyckte Louice Majunge (V) att det verkade ganska klart för en nedläggning. Men efter att ha tittat närmare på förslaget tvekar hon.
– Det är inte alls säkert att jag röstar för en nedläggning. Jag känner att vi måste ha mer kött på benen än vad vi har. Jag måste ta reda på mer innan jag ställer mig bakom det här. Finns det andra lösningar än att bara lägga ner? Hur förhåller vi oss till barnkonventionen? undrar Louice Majunge.
– Som mamma känns det inte bra i hjärtat att tänka att en förälder i Njalle ska behöva skicka sitt barn på tre timmars bussresa varje dag. Man kan inte avfärda det som självvalt, för när de valde att bo där fanns det en skola.
Om Majunge röstar för att ha högstadiet kvar skulle det innebära att det bara behövs en röst till för att förslaget ska röstas ner. Antingen att fullmäktiges tredje sverigedemokrat Orvo Hannlöv ändrar sig, eller att någon av de andra två vänsterpartisterna i KF också går emot S och röstar ner förslaget.
V har kallat till ett möte före måndagens beslut för att diskutera frågan.
– Det brukar bara vara vi som sitter i KF som brukar träffas, men jag har uppmanat att fler som röstat på oss ska komma så att vi får in fler synpunkter. Tills dess ska jag höra mig runt lite mer och försöka få lite mer fakta till mig, säger hon.