Framtiden osäker för Renkronans avgiftning

Renkronans behandlingshem i Vidsel stängde avgiftningen efter krav från Arbetsmiljöverket. Det är fortfarande oklart om man väljer att öppna avdelningen igen.– Det drabbar bara patienterna, säger delägaren Kristina Wannestrand.

Kristina Wannestrand, delägare av Renkronan, menar att endast patienterna påverkas av förändringarna.

Kristina Wannestrand, delägare av Renkronan, menar att endast patienterna påverkas av förändringarna.

Foto: Christoffer Markström

VIDSEL2014-10-20 17:10

Videon är inte längre tillgänglig

PT har tidigare berättat om Arbetsmiljöverkets krav på behandlingshemmet Renkronan som är förenade med vite om 50 000 kronor. Dels behöver man en säkerhetsdörr till ett rum dit personalen kan söka sig till säkerhet vid hot, men också dubbel bemanning när man erbjuder avgiftning.

– Inte ens personalen tycker att det är nödvändigt. Givetvis så är vi två när vi gör den bedömningen att det behövs, men ibland kan patienterna vara kända sedan tidigare eller bara vara här för att sova ruset av sig. Det finns ingen anledning att två ska titta på en som sover, säger Kristina Wannestrand.

"Var väldigt arg"

Hon menar att de stängde avgiftningen som en principsak.

– Jag blev så irriterad, det var ren tjurighet. Det känns ju som att Arbetsmiljöverket inte litar på personalen om de själva bedömer att en är tillräckligt, men ändå får vi krav att vara två.

I juli sa Krister Wannestrand så här till PT:

– Nu ska vi se hur vi kan få till stånd en bra lösning. Går inte det får jag väl klappa igen.

Finns det en risk att ni klappar igen?

– Det kändes så då, men jag var väldigt arg, säger han.

Klappar inte igen

Hans fru Kristina Wannestrand menar att avgiftningen inte på något sätt är avgörande för behandlingshemmets framtid, utan endast ett slag mot patienterna.

– Det är ju under avgiftningen som en missbrukare är som lättast att nå fram till. Det är då det är som mest samarbetsvilliga. Men behandlingshemmet blir kvar vilket som, vi ska inte klappa igen, säger hon.

Den 6 november ska Arbetsmiljöverket följa upp ärendet.

– Allt är tillgodosett. Det är bara den dubbla bemanningen vi inte ordnat. Säkerhetsdörren gick inte att avbeställa, så den sitter på plats, säger Kristina Wannestrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om