Beskedet kom mycket tidigare än väntat och gruppen bakom friskolan kunde glatt berätta om det positiva beskedet i samband med torgdagen som anordnades i Vidsel under lördagen.
– På onsdag kväll fick vi besked om att vi hade klarat oss och gått igenom prövningen för att starta friskolan. Vi hade väntat oss att vi skulle få veta det i oktober, så då tänkte vi att vi måste bara vara med på torgdagen och berätta om det, säger Lena Utterström, talesperson för friskolan.
På plats på torgdagen var också den nybildade ekonomiska föreningen bestående av bland annat Vidsels bygdeförening. Det är den som tar över NO-huset på skolgården och nu börjar förhandlingarna om det är möjligt att det också blir Vidsels nya högstadieskola.
– Vi har haft lite olika alternativ om var vi ska vara. Nu när de också var på plats på torgdagen så kom de direkt till oss och sa hur bra det var att vi får starta. Så nu ska vi resonera med dem om vi kan vara i lokalerna också och det är ju jättebra om vi skulle kunna lyckas med det. NO-huset är ju en gammal skola och för oss Vidselare känns det fortfarande som "Vidselsskolan". Kommer vi överens så kan vi skriva kontrakt, säger Lena Utterström.
Friskolan har bland annat haft siktet inställt på Kulturhuset, men sedan kom det ett rivningsbeslut och sedan såldes huset. Så det har varit lite fram och tillbaka med motgångar och framgångar under arbetet med att starta friskolan.
– Vidsel är ju en fotbollsby så jag tycker det varit lite som att spela en fotbollsmatch. Man har ett lag, spelplan, regler och domare och ett gemensamt mål. Man vet inte om man vinner, men tror man på möjligheten och hittar vägarna och hjälps åt så kommer belöningen till slut, säger Utterström.
Det är inte första gången som någon försöker starta en friskola i byarna efter skolnedläggningar. Men nu ser det alltså ut att bli av bara alla bitarna faller på plats. Först ska kontrakt om lokal skrivas, men sen börjar också rekryteringen av lärare och annat som behövs inför skolstarten 2022.
– Så här finns det jobb kvar. Men det känns som att vi tagit oss igenom nålsögat. Det är bara 30 procent av ansökningar som går igenom, så det stärker ju ännu mer att vi har en bra grund att stå på. Det här kommer hjälpa byarna och hela Älvsbyns kommun att fortsätta utvecklas och växa. Det är en viktig del i det hela för oss, säger Utterström.