Kommunalrådet Helena Öhlund inledde mötet i kulturhuset Royal med att berätta lite om kommunens bokslut, som var både positivt och negativt.
– Protokollet är inte justerat än, men kommunen har gått 35 miljoner plus. Av det är fem miljoner i det kommunala och fastighetsbolaget betalade tillbaka 30 miljoner. Det negativa är att de kommunala verksamheterna gick 20 miljoner back, vi har ett jobb framför oss för att få det att stämma, säger Helena Öhlund.
Då Älvsbyn står inför flera investeringar så är överskottet pengar som är bra att ha. Öhlund tänker då på ett nytt särskilt boende, frågan om badhuset och ny förskola.
Vilka verksamheter går back?
– Det är speciellt skolan, de har det tungt. Främst gymnasiet. Men även högstadierna i Älvsbyn och Vidsel. Skolan håller inte sin ram, säger Öhlund.
Näringslivschef Bengt Strandberg gav åhörarna i uppdrag att tänka på tre saker för att förbättra näringslivet inom kommunen att lämna in till honom. Tillväxtverket kommer att betala ut 70 miljoner kronor till Norrbotten och kommunen vill ha feedback på vad de ska ansöka för.
– Vi vill jättegärna veta vad ni vill att vi ska arbeta med. Det är fem miljoner kronor per kommun som delas ut med 1,74 miljoner per år, säger Bengt Strandberg.
LTU Business berättade lite om vilka sätt som universitetet kan hjälpa företagare med forskning, examensarbeten och sommarkonsulter.
Bland föreläsarna fanns också Natalie Sidén och Lena Segerlund från Invest in Norrbotten som marknadsför Norrbottens affärsmöjligheter på den internationella marknaden. De berättade om vad de gör och hur de kan hjälpa till med internationella kontakter och investerare som man gjort med Tree Hotel och Arctic Bath. Nu har Invest in Norrbotten extra fokus på Älvsbyn och Jokkmokk.
– Vi valde Älvsbyn av flera anledningar, men framför allt för att det finns ett aktivt arbete från kommunen, det är viktigt för oss, säger Natalie Sidén.
– En stor eloge till Älvsbyns kommun också som förbereder industritomter för etableringar, annars går ofta tåget innan detaljplanerna finns färdiga, säger Lena Segerlund.
Kommunen informerade också om Dataskyddsreformen (GDPR) som ersätter Personuppgiftslagen och vad det kan innebära för företag som lagrar personuppgifter. Det kommer även informeras om under nästa näringslivsfrukost.