Förbudet att bo i Vidselhusen kvarstår

De nödvändiga åtgärderna är ännu inte genomförda och därmed får inte bärplockarna sova i torghusen i Vidsel. Men var de sover verkar ingen veta.

Trots att mycket tyder på att folk faktiskt bor i lägenheterna, så förnekade förvaltaren att så är fallet vid inspektionen i måndags. Eftersom nödvändiga åtgärder inte är genomförda så kvarstår förbudet att bo i husen.

Trots att mycket tyder på att folk faktiskt bor i lägenheterna, så förnekade förvaltaren att så är fallet vid inspektionen i måndags. Eftersom nödvändiga åtgärder inte är genomförda så kvarstår förbudet att bo i husen.

Foto: Adam Berlin

Vidsel2020-08-04 17:00

Under måndagseftermiddagen genomförde Tobias Ström, miljöinspektör på Älvsbyns kommun, och Peter Granberg vid räddningstjänsten i Piteå en ny inspektion av husen.
Resultatet var inte tillfredsställande.
– Nej, bristerna kvarstår och därmed råder förbud att bo i husen, säger Tobias Ström.
Men bor inte en del bärplockare i husen?
– Han som är förvaltare förnekar det, men det är svårt för oss att kontrollera. Vi vet inte var de sover och ska vi göra kontroll nattetid så behöver vi hjälp av polis.

Tobias Ström berättar att det finns kallt rinnande vatten och att avloppssystemet verkar vara åtgärdat. Däremot fungerar inte varmvattenberedaren.
– Vattnet är bara 40 grader i beredaren och det är för lite. Det måste vara minst 60 grader och 50 grader i kranen för att undvika risk för legionella.

Än viktigare är ett godkänt och fungerande brandskydd. I en del lägenheter finns nu brandvarnare, men det krävs fler åtgärder.
– Egentligen handlar det inte om några jättestora åtgärder. Det gäller bara att få det gjort. Lägenheter som inte får bebos ska vara låsta och det måste finnas låsbara dörrar, bland annat i källaren för att minska risk för spridning vid brand. Som det är nu kan vi inte godkänna något boende i huset, säger Peter Granberg, räddningschef i beredskap.

En del lägenheter kontrollerades under måndagen och då konstaterades att det fanns prylar i en del lägenheter och att kläder hängde på tork.
– Beskedet var att lägenheterna bara används för förvaring, men att ingen sover där. Om folk ändå sover där och det skulle hända något så vilar ansvaret tungt på fastighetsägare och förvaltare, säger Peter Granberg.

Miljöinspektören Tobias Ström förväntar sig att förvaltaren vidtar de åtgärder som krävs.
– Vi släpper inte ärendet och så snart han gjort det som krävs gör vi en ny besiktning. Blir det godkänt då finns det möjlighet att tillfälligt bo i en del av lägenheterna.

Socialtjänsten hade ingen personal på plats i måndags. Däremot träffade en handläggare en barnfamilj i förra veckan.
– Men den familjen bodde i ett annat hus. Vi har ansvar ur ett barnperspektiv och informerade då på plats vad som gäller och att barn i värsta fall kan omhändertas, säger Hans Nyberg, socialchef i Älvsbyn.
Enligt Nyberg verkar de 15-20 barn som finns på plats nu hållas undan, men socialtjänsten får fortlöpande information om vad som händer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!