Flera gripna efter intrång på RFN

Fredsaktivister från Ofog tog sig in på robotbasen och målade landningsbanan rosa. Ett tiotal greps under manifestationen mot att militärmakter övar krig i Norrbottens inland.- Människor dör för vad som händer där inne, säger Adam Conway och försvarar intrånget.

Närmare 200 aktivister lade sig en efter en på marken för att symbolisera dödsoffer i krig som de anser att Sverige är delansvarigt i.

Närmare 200 aktivister lade sig en efter en på marken för att symbolisera dödsoffer i krig som de anser att Sverige är delansvarigt i.

Foto: Joel Gustafsson

VIDSEL2011-07-27 06:00

200 fredsaktivister från 17 länder deltog i manifestationen utanför det skyddsklassade området vid robotbasen RFN i går. Med sång och dans protesterade Nätverket Ofog mot att Nato och andra militärmakter övar krigsföring på Provplats Vidsel som ingår i Europas största övningsområde North European Aerospace Testrange, NEAT.

Aktivisterna spelade döda för att gestalta krigets offer och 22-åriga Hilda Liljestrand från Piteå sjöng fredslåtar i en megafon.

- Det är inte alla som är medvetna om att det är bombövningar här i Sverige. Vi vill göra människor medvetna och sedan vill vi stoppa krig, säger hon.

"Undvek konfrontation"
De elva poliserna på plats ingrep inte när flera av aktivisterna målade stora fredstecken på vägen och varningsskyltarna i antimilitarismens rosa färg.

- För att undvika konfrontation. Vi är här för att de ska få genomföra sin manifestation och sen får vi ta eventuella brott som har begåtts i efterhand, säger Petter Wikström, polisens insatschef.

Inledningsvis var han glad över den goda dialogen utan att då veta att ett 20-tal personer tagit sig in på Vidselsbasen och målat skyddsobjekt rosa, något som Ofog deklarerat i förväg.

Strax efter grep polisen ett tiotal aktivister bosatta utomlands. Andra blev förhörda och sedan frisläppta efter upprättad brottsanmälan.

- Ett större antal har tagit sig in på området och sprayat på landningsbanan. Vi försöker att identifiera de här så att vi kan lagföra dem. De har begått ett brott och i vissa fall har de använt färg. Det är skadegörelse och eventuellt grovt olaga intrång, säger Petter Wikström.

Ofog försvarar intrånget
Insatschefen tycker att det är tråkigt hur manifestationen urartade.

- Det gynnar inte någons sak att det blir så här, säger han.

Ofogs talesperson Adam Conway från Åland försvarar intrånget.

- Vi vill markera Neat och Neat är tyvärr skyddat av svensk lag. Man ska inte skydda krigsförberedelser. Det är människor som kommer att vara offer till de krig som förbereds här som borde skyddas. Det är därför som vissa grupper ska försöka att ta sig in.

Ungdomspolitiskt stöd
Under tiden som polisen sökte aktivister på förbjudet område tågade 150 demonstranter in i skyddsområdet längs vägen som är tillåten för genomfortstrafik. Miljöpartiets ungdomsorganisation var med för att stötta Ofogs aktivism.

- Vi var väldigt fredliga och sjöng, dansade och skrek i våra rosa kläder. Det är fel att svenska staten hyr ut vår mark till att öva på något så dumt som krig, säger Moa Lindholm från Grön ungdom Norrbotten.

FAKTA Ofogs protest mot krigsövningar

Provplats Vidsel är Västeuropas största skjutfält. Försvarets Materielverk, FMV ansvarar för området som används av svenska och utländska försvarsmakter och vapentillverkare för att öva och testa missiler, flygplan, vapen och obemannade farkoster.

De senaste åren har Vidselbasen riktat sig allt mer mot internationella kunder och marknadsför området som perfekt för låg- och långflygande missiler och förarlösa flygplan.

Det obebodda provområdet ingår i North European Aerospace Testrange, Neat, som är 24 000 kvadratkilometer stort och mäter 36 mil från den ena änden till den andra. Neat är därmed Europas största övningsområde över land.

Ofog är ett antimilitaristiskt nätverk som med ickevåldsaktioner jobbar mot vapenindustrin, kärnvapen, Nato och andra former av militarism.

De senaste somrarna har deras fredsläger anordnats i Luleå mot NATO:s och USA:s övningar vid det militära övningsfältet Neat i Norrbotten.

Källa: FMV, Neat, Ofog

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om