Ett halvårs haveri av telefonin

Sedan i somras har samtal brutits eller inte gått fram i Vidsel och dess närområde – och värre har det blivit. Nu ryter hemtjänsten ifrån då det rent känns farligt.

Både Susanne Bergman från hemtjänsten och enhetschefen Åsa Åberg vittnar om en ovärdig kommunikationssituation där kanske livsviktiga samtal inte kan ringas.

Både Susanne Bergman från hemtjänsten och enhetschefen Åsa Åberg vittnar om en ovärdig kommunikationssituation där kanske livsviktiga samtal inte kan ringas.

Foto: Håkan Öberg

Vidsel2020-12-03 21:00

Trots att mottagningen på telefonerna kan se okej ut kan det samtidigt vara omöjligt att ringa. Lyckas man komma fram så fladdrar rösten över linjen som om något vore glappt och när som helst kan samtalet brytas. Det medför en risk för omsorgstagarna. Hemtjänstpersonalen på Violen är förtvivlad.

– Det kan vara livsviktiga samtal. Om vi kommer till "Asta" och hon mår dåligt så ska vi ringa 1177 innan vi ringer en ambulans om det inte är akut. Då får man goda råd om vad man ska tänka på. Men om man väl kommer fram så klipps samtalet medans man är i telefonkö, säger Åsa Åberg, enhetschef på hemtjänsten.

Personalen kan inte vara säker på att kunna ringa till omsorgstagare och de kan inte heller vara säkra på att det går att ringa när de är ute på besök och behöver göra det. Vissa är beviljade hemsjukvård och då slipper de kön till 1177 då de ringer kommunsköterskan istället. Men det är inte problemfritt.

– Ofta kan det vara så att man inte kan ringa i omsorgstagarens bostad utan måste gå ut på gatan och söka en plats där det går att ringa ifrån. Men då vi har tystnadsplikt så måste vi se till att ingen annan hör. Vill sköterskan sedan fråga hur omsorgstagaren känner sig måste vi ju gå in och då bryter det igen, säger Åsa Åberg.

Larmen fungerar fortfarande som de ska, men det beror på att de använder roaming och då går larmen iväg på det nät som fungerar. Det är nämligen Telias nät som strular samtidigt som de med exempelvis Comviq verkar kunna ringa som de ska, men kommunen använder sig av Telia. På Violen är det svårt att få kontakt.

– När jag ringer till personalen så får de inte sitta i köket, för då går det inte prata med dem. De måste gå in i vardagsrummet i lägenheten och ibland måste de gå ut på parkeringen, säger Åsa Åberg.

Hon tänker också på alla de gamla som sitter ensamma under pandemin och inte kan hålla kontakten med sina nära och kära på grund av telefonin.

– Det är så tokigt. Vi har haft anhöriga som kontaktat oss efter att de inte fått tag på mamma och pappa på två veckor och bad oss hjälpa föräldrarna att ladda telefonerna, men de var ju laddade. Det är bara det att det inte går att ringa till dem på grund av det här. Vi ska hålla kontakten samtidigt som vi inte ska träffas, men det går inte i Vidsel, säger Åberg.

Piteå-Tidningen har sökt ansvarig hos Telia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!