Nedläggningshotet har väckt många tankar och känslor hos ungdomarna. Beroende på hur kommunfullmäktige beslutar på måndag så kan dagens sexor bli den första sjua som måste bussas ner till "storskolan" i Älvsbyn. Tillsammans har de på lektionerna författat ett slags öppet brev med rubriken "Lägg inte ner högstadiet i Vidsel!", för att få de som bestämmer att tänka om.
Särskilt oroligt är det för eleverna som bor utanför samhället. Det finns i dag sex elever som bor i Vitberget och två som bor i grundvattnet. Med restid och läxor kommer deras dagar vara längre än en vuxens arbetsdag och de kommer att pendla några kilometer längre än vad gymnasieeleverna från Älvsbyn gör till Piteå.
– Det känns dåligt, jobbigt verkligen. Jag får väl börja åka halv sju eller något sånt och kommer hem fem eller fyra. Och sen måste man ju göra läxor efter skolan också, säger Bernadett Hupfer, sjätteklassare från Vitberget.
– Vi får ingen fritid om vi ska vakna sex på morgonen, komma hem sent och sen får man göra läxor och gå och lägga sig igen, säger Joel Eklund, femteklassare från Grundvattnet.
En sak som nämnts som argument för att lägga ner skolan är att med för få elever så får eleverna sämre social stimulans. Att det helt enkelt blir för litet för att alla ska hitta vänner och någon att vara med. Men det känner inte eleverna själva igen att det skulle vara något problem i Vidsel.
– Det är väl inga såna problem här? Man känner ju typ alla och har bra kontakt om man är ganska få. Vi har ju typ ingen mobbning eller sånt här, svarar en av eleverna.
– Vi kommer nog inte hamna i samma klass heller allihopa. Då kanske det blir så att man inte känner någon alls i klassen, svarar en annan elev.
Även om de har förståelse för att kommunen inte har så mycket pengar så tror de också att nedläggning är ett dåligt och kortsiktigt beslut både för Älvsbyns kommun och Vidsel. De hör själva hur deras föräldrar resonerat inför nedläggningshotet. Flera ska ha haft mer eller mindre seriösa diskussioner om att flytta från kommunen. Det resulterar också i osäkerhet kring om de ska våga satsa på företagande i Vidselsbygden.
– Det är som en harmoni som blir störd tycker jag. Vi har ju allting som du behöver här. Men det slutar ju med att folk börjar flytta, och sen blir det mindre kunder för företagen och då försvinner allting härifrån, säger en av eleverna.