"Det är inte seriöst av Migrationsverket"

Migrationsverket har beviljat 220 tillfälliga asylplatser i Vidsel – men enligt Leif Ögren gör myndigheten allt för att inte använda sig av hans lägenheter. Om situationen inte löser sig hotar han med att säga upp befintliga och fungerade avtal.

Torggatan i Vidsel ska inte vara ett tomt hål om Leif Ögren får bestämma.

Torggatan i Vidsel ska inte vara ett tomt hål om Leif Ögren får bestämma.

Foto: Christoffer Markström

VIDSEL2015-10-18 19:50

Omvårdsfamiljen I Vidsel AB tilldelades 220 tillfälliga boende platser i november i fjol. Bolaget består av fem delägare och man har tecknat ett fastighetsavtal med Leif Ögren på Torggatan i Vidsel. Ögren sitter själv med i styrelsen som kontrollant.

– Jag har valt att inte själv driva det här eftersom man behöver kompetens till det, och jag har inte den kompetensen på det sättet. Så jag har valt att samarbeta med folk som har kompetens, säger han.

Det var många som trodde att Ögren tänkte samarbeta med musikprofilen Bert Karlsson – men det var aldrig ett alternativ.

– Det skulle jag mycket väl kunna ha gjort, om det gagnade mig. Men Bert Karlsson är inte min typ, det kan jag lova.

"De ska bo i tält"

På grund av att Älvsbyns kommun redan tar emot många asylsökande gjorde Migrationsverket ett fiktivt påslag på Omvårdsfamiljens anbudspris. Det gjorde att bolaget hamnade sist på listan. Den stora inströmningen av flyktingar gör dock alla platser aktuella – men lägenheterna i Vidsel står tomma.

– Man ser på tv dagligen hur de pratar om att de ska bo i tält, man lägger dem i sporthallar och så vidare. Vet de verkligen vad de håller på med, säger Leif Ögren.

"Hittat på krav"

Han hävdar att Migrationsverket inte är intresserade av Vidsel.

– De har hittat på egna, hårdare krav, för att försöka sålla bort det här boendet, säger han.

Kravet var att sätta in sprinklers i taken.

– Man skrattar ju åt det, det är ju inte seriöst det Migrationsverket håller på med. Nu har de backat på det, och kräver en brandvakt 24 timmar om dygnet i stället. Vilka andra har det? Bara det säger ju vilken idioti det här handlar om, säger Leif Ögren.

"En hund begraven"

Han håller just nu att färdigställa åtta lägenheter som han har renoverat för en miljon kronor. Totalt har han 41 lediga lägenheter – och 30 är vikta till Omvårdsfamiljen. Att inte en enda asylsökande har tilldelats gör Ögren förbryllad.

– Det är en hund begraven när de gäller de här husen. Skulle Älvsbyns kommun ha varit positiv till att få hit flyktingar, så hade vi haft flyktingar här. Det är ju ett faktum, det behöver man inte hymla med.

Han har träffat kommunalråd Helena Öhlund tillsammans med Omvårdsfamiljen.

– Vi vill ha en dialog. Vi vill inte förhandla med kommunen i tidningen, men det måste ändå fram att det är något som inte stämmer.

Hur ser dialogen ut nu?

– Vi har haft ett möte, men sedan har vi inte hört mer.

Vill rädda högstadiet

Att kommunen i stället planerar att lägga ner högstadiet i Vidsel tycker han är bedrövligt.

– Jag tycker att det är åt helvete. Varför ska de lägga ner något som fungerar? Den här orten fungerar ju. Jag förstår inte. I stället förhindrar man människor att komma hit, som i sin tur hade gett ett bättre underlag. Den kopplingen är ju solklar, man behöver inte vara ett snille för att förstå det, säger Leif Ögren.

Han vill att barnfamiljer som får uppehållstillstånd i Älvsbyn slussas till hans lägenheter i Vidsel.

– Jag hyr ut åt Piteå kommun just på det här sättet, och det fungerar ypperligt.

"Svårt att backa"

– Om jag dessutom kan bidra till att rädda skolan här så förenar vi ju två svåra saker och gör det till något bra, fortsätter han.

Leif Ögren tycker att politikerna måste svälja sin stolthet.

– Problemet med politiker är att de har svårt att backa. De har svårt att erkänna att de har gjort fel, det tar på deras självaktning, säger han.

Men även om han tycker att Älvsbyns kommun borde vara mer tillmötesgående så tycker han att Migrationsverket ska ha mest kritik.

Kan säga upp avtal

Löser sig inte situationen i Vidsel kan det få konsekvenser på andra håll.

– Det kan hända att jag säger upp avtalet i Brännberg också. Varför ska jag hjälpa dem när de inte vill hjälpa mig, det känns inte rätt, säger Leif Ögren.

Han har fått förfrågningar om att ta emot flyktingar på andra orter – men han tänker inte upplåta några andra fastigheter.

– Jag har fem campinganläggningar. Jag skulle kunna ge Migrationsverket 1000 bäddar inom loppet av två veckor, men jag gör inte det så länge det här inte är löst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om