Det är en avknoppning av Skolgruppen i Vidsel som nu blivit friskolegruppen. En av de aktiva i den är Magnus Danielsson från Övre Tväråsel som redan före omröstningen var i kontakt med Vuollerims friskola som med liknande förutsättningar lyckats starta upp efter att Jokkmokks kommun la ner deras högstadium.
– Vi känner oss ju besvikna på politikerna som tydligen slutat bry sig om oss som bor på landsbygden. Så då får man ta saken i egna händer istället. Så vi har varit i kontakt med Vuollerim som lovar vara behjälpliga med frågor och funderingar om ansökningar och sånt, säger Magnus Danielsson.
I första hand handlar det om att starta en friskola för mellan- till högstadieelever. De har blivit rådda att göra klart för alla klasser när det kan behövas. Danielsson har personlig erfarenhet från sin hemby av att kämpa för friskolor och hur det går när klasser börjar plockas bort. I nedläggningssvängen för drygt femton år sedan var det Korsträsk, Tväråsel och Vistträsk som blev av med sina mellanstadium. Då hoppades man också på friskola men kommunen satte stopp för det.
– Det minns man ju hur det var när man plockade bort 4-5-6:an i Tväråsel. Då tog det inte lång tid innan man kom tillbaka och la ner resten av klasserna och hela skolan. Så grundreceptet för uppstart högstadiet och sen kanske fyran till nian, säger Danielsson.
Det som händer nu är att man under onsdagen går ut med en intressekoll, en enkät till alla berörda familjer i Vidsel för att utreda om det finns elevunderlag. I enkäten ska man fylla i om man är intresserad eller helt ointresserad av att låta barnen gå på en friskola i Vidsel. Man undersöker också om intresset finns för ett fritids.
– Det är ju där man måste börja för att göra en koll och se om det kan bära sig. Ekonomin beror ju helt och hållet på elevunderlaget, och har vi inga elever är det ingen idé att försöka starta upp det. Det är viktigt att alla svarar oavsett om man är intresserad eller inte så att vi får ett underlag, säger Danielsson.
Friskolegruppen hoppas att få in alla svar senast den sjunde juni. Om allt går som det ska och det visar sig finnas underlag för friskola så ska ansökan till Skolinspektionen vara inlämnad före den sista januari 2021.
– Då kan vi vara igång till 2022, det är tyvärr tekniskt omöjligt att komma igång redan hösten 2021, säger Magnus Danielsson.