Bärbaronen frias från misstanke om brott

Den man i 30-årsåldern bosatt i Sverige som har utretts för människoexploatering i Vidsel, är inte längre brottsmisstänkt i utredningen.

I fjol var bärbaronen tillbaka med ett 50-tal bärplockare som lämnades strandsatta på en parkering längs väg 94 innan de hunnit plocka några bär. (Arkivbild)

I fjol var bärbaronen tillbaka med ett 50-tal bärplockare som lämnades strandsatta på en parkering längs väg 94 innan de hunnit plocka några bär. (Arkivbild)

Foto: Mathilda Mattsson

Vidsel2022-07-12 06:15

Mannen förnekar brott och enligt kammaråklagare Åsa Valter har det varit svårt att motbevisa uppgifterna han lämnat i förhör.

– Han förnekar brott och lämnade en förklaring som jag menar inte går att motbevisa och med anledning av det så lades misstanken ner. 

Hon berättar att det är ett komplicerat brott och att det inte alltid är lätt, utifrån de resurser som finns här uppe, att kunna bevisa uppsåt och i vilken utsträckning en person varit inblandad.

– Bärplockning sker under sommaren när polisen har som minst resurser, säger hon.

Två andra män, också i 30-årsåldern men bosatta i ett annat land, misstänkts fortfarande för brott i bärplockarhärvan men polisen vet i nuläget inte var de befinner sig. Det kan bli så att utredningen lämnas över till bulgariska myndigheter.

Sommaren 2020 blev situationen i torghusen i Vidsel en riksnyhet. 200 utländska bärplockare huserades i lägenheter utan vatten och kommunen gjorde allt i sin makt för att stoppa mannen bakom verksamheten. I fjol var bärbaronen tillbaka med ett 50-tal bärplockare – som lämnades strandsatta på en parkering längs väg 94 innan de hunnit plocka några bär.

Sedan lagen om människoexploatering för arbete infördes 2018 har få fall lett till åtal. Det är komplexa utredningar som kräver resurser och samarbete mellan olika myndigheter. Enligt åklagarmyndigheten har 91 personer i Sverige utretts i förundersökningar till och med 2021, 12 har åtalats och en handfull har fällts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!