Samverkansfrukosten hålls en gång i månaden och är lite som kommunens näringslivsfrukost, fast utan fokus på att ska ha med näringslivet att göra. Det är till för vem som helst som vill komma dit, träffa människor och stöta och blöta lite tankar om byarna i Älvsbyns kommun. Ofta är det inbjudna gäster som har något intressant att berätta.
– Förra gången var näringslivskontoret här och då var det fullt hus kan man säga. Den här gången skulle Ann-Chatrine och Stefan Andersson komma hit och berätta om hela resan med Delikatessfabriken exempelvis, men då fick de tyvärr förhinder så vi siktar på nästa efter nyår, säger Liv Stråman.
Diskussionerna sträckte sig från vad som händer med torghusen i Vidsel till möjliga odlingslotter och om det finns tomtmark att tillgå i Vidsel. Sen hade Liv Stråman själv en nyhet att berätta om bageriverksamheten. Hon bakar och säljer den samiska mjukkakan Gahkku.
– Det har gått väldigt bra sedan vi öppnade i september. Jag skulle bara baka lite bröd när jag har öppet ibland, men efterfrågan på lokalproducerat är stort. Jag har fasta beställningar på 300 kakor i veckan, sen är allt jag säljer här och levererar till Arjeplog, Vistträsk och Tempo utöver det, säger Stråman.
Gahkkun säljs också på Ica och Coop i Älvsbyn, och Coop i Boden ska också börja sälja den.
– Som det är nu så stiger jag upp klockan tre på morgonen och börjar baka. Det håller inte riktigt i längden. Så jag kommer att starta bageri i lilla pizzafabrikens lokaler. Då kan jag även anställa en och en halv person. Det är superkul för huvudsyftet med all min verksamhet är att skapa arbetstillfällen och utveckla landsbygden, säger Stråman.
Hon tror inte att det blir en framtida konkurrent till Polarbageriet.
– Nej det går inte tillverka gahkku på samma sätt med löpande band då gahkku görs på häll. Det är ett hantverk så varenda kaka jag levererar är handbakad, säger hon.
Lilla pizzafabriken kommer att göra sina sista leveranser av pizzor inom ett par veckor. Stråman köper inte företaget utan bara inventarierna. Lokalerna äger hon redan.
– Utöver gahkku tänker jag att man kan jobba med lokala företag. Om de till exempel serverar pizza kan jag kanske leverera färdiga stenugnsbakade bottnar, eller hamburgerbröd, beroende på deras behov, säger Stråman.