Alfa-ägaren tar över Renkronan

Bo Dahlberg har köpt upp Renkronan i Vidsel. Han äger sedan tidigare Alfa i Öjebyn – och ser nu stora samarbetsmöjligheter för behandlingshemmen.

Uppköpt. Renkronan i Vidsel har ny ägare. Enligt Bo Dahlberg ska dock verksamheten fortsätta som vanligt.

Uppköpt. Renkronan i Vidsel har ny ägare. Enligt Bo Dahlberg ska dock verksamheten fortsätta som vanligt.

Foto: Christoffer Markström

Vidsel2016-01-17 05:00

Krister Wannestrand och hustrun Kristina Wannestrand väljer att sälja behandlingshemmet Renkronan efter att ha drivit verksamheten i 10 år. Den nye ägaren Bo Dahlberg är ny i branschen men äger sedan ett halvår tillbaka även behandlingshemmet Alfa i Öjebyn.

– Vi saknar avgiftning på Alfa i Öjebyn, vilket de har på Renkronan. Sedan lagar de sin egen mat också, så där ser vi lite synergier som vi skulle kunna nyttja oss av helt enkelt.

I dag ordnar man mat till Alfa via catering.

– Även om vi har en bra deal med leverantören i dag så ser vi ändå att det finns mycket pengar att spara om vi skulle välja att ha en bil med värmelådor som vi kan köra mellan. Så det är en av tankarna, säger Bo Dahlberg.

Avgiftningen i Vidsel är en annan samarbetsmöjlighet. Innan patienterna kommer till Alfa i Öjebyn ska de vara avgiftade och drogfria.

– Är det då så att det är fullt på avgiftningen i Sunderbyn och Skellefteå så skickas de kanske till Vidsel. En sån patient ser vi inte igen utan de blir ju kvar i Vidsel naturligtvis. Så det är något som vi kan använda på båda ställena, säger Bo Dahlberg.

Tanken är att driva vidare Renkronan som tidigare.

– Det är grundtanken. Vi får se hur mycket pengar socialtjänsten och kriminalvården har till de här, det svaret får vi nog i vår.

Enligt ett tips till PT ska det finnas planer på att lägga ner behandlingshemmet för att öppna upp ett hem för ensamkommande flyktingbarn. Det dementerar dock Bo Dahlberg.

– Det ryktet får stå för sig. Det har funnits med i vårt resonemang, beroende på hur marknaden kommer att utvecklas. Men det är ingenting som är i pipelinen för tillfället.

Är det omöjligt?

– Så här långt så är det faktiskt det.

Men inte uteslutet i framtiden?

– Nej, ingenting är uteslutet i framtiden.

Bo Dahlberg driver även behandlingshem i Lillpite och Hemmingsmark. I Hemmingsmark vårdar man pojkar mellan 13 och 17 år som har psykosociala problem.

– Där har vi sett att vi inte har samma tryck på de killarna nu som vi har på ensamkommande flyktingbarn som har trauman. Det är dem vi får förfrågningar om i dag, säger Bo Dahlberg.

Han menar att den stora inströmningen av ensamkommande flyktingbarn påverkar allt.

– Vi hoppas att det inte ska vara så att drog- och alkoholberoende inte får hjälp i den utsträckning som de har rätt till. Men det finns en risk att hyveln går över allt. Det har varit ett enormt tryck det sista året. Det märker vi av i Piteå till exempel.

Renkronan

Avgiftningsenhet är dygnet runt bemannad.

För att skapa en lugn atmosfär är de fem vårdplatserna helt avskild från övrig behandlingsverksamhet.

Till enheten är läkare och sjuksköterska med lång erfarenhet av arbete med beroendeproblemtik direkt knuten.

Avgiftningen är individuell och varierar beroende på typ av missbruk.

Normalt krävs 4-7 dagar för alkoholavgiftning samt 7-14 dagar för droger.

http://www.renkronan.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om