Det är ingen näringsverksamhet det rör sig om utan bara en otroligt nedskräpad och förorenad tomt i centrala Vidsel. Alexander Conrad äger grannfastigheten som han hyr ut till turister.
– Det var väl 2019 som det började. Det ställdes några bilar på tomten, sen fler bilar, mer skräp, mer bilar, mer skräp, mer bilar. Det har väl varit ett 40-tal bilar här som mest tillsammans med gräsklippare, bilbatterier, däck, motorer och allt möjligt skräp. Det är inte särskilt trevligt när man vill att gästerna ska få en fin upplevelse. Det går bara inte, säger Alexander Conrad.
Grannen fick tillsägelser och viten om vartannat från kommunen och dömdes också för miljöbrott. Men oavsett vad myndigheterna gjorde så blev det aldrig bättre. Istället har grannen sagt åt Alexander att han får köpa huset ifall han vill bli av med honom, annars skulle grannen fortsätta använda det som parkeringsplats och "sommarstuga".
Till slut fick Alexander nog och köpte fastigheten med kravet att då måste bilarna vara borta från gården.
– Särskilt långt flyttade han dem nog inte. Flera är bara släpade upp till väg 374 har jag sett. Men nu är de då borta från kvarteret, äntligen, säger Alexander Conrad.
Vad fick du betala för huset?
– 50 000 kronor. Men det blir nog en ganska liten del av kostnaderna för det här. Bara att få bort allt skräp kommer kosta väldigt mycket pengar, och sen kommer jag antagligen behöva gräva upp gräsmattan då det läckt oljor och annat från skrotbilarna. Och då har vi inte ens kommit till hur man ska få huset beboeligt, säger Alexander Conrad.
Hur mycket skräp det rör sig om allt som allt är oklart. Det går inte ens att gå in i alla rum eller i källaren för att det är så mycket bråte som blockerar. I vardagsrummet står soffan uppallad på en bädd av bilbatterier. Väggar och tak är sönderslitna. Varken vatten eller elektricitet fungerar.
Hur ska du få bort allting?
– Jag vet faktiskt inte. Jag funderade på en loppis men vem ska hitta något de vill ha här? Det mesta som finns är rent skrot som är trasigt. Några bybor har lovat hjälpa mig lite. De är också glada över att bli av med skräpet. Sen har jag skickat en fråga till kommunen om de kan hjälpa till med nån container. För det blir hundratals resor till återvinningen med ett vanligt släp annars. Jag har inte fått svar än, säger Alexander Conrad.