Till en början hamnade ärendet hos internationella åklagarkammaren, men är överfört till åklagarmyndigheten i Luleå.
– Vi har tagit över ärendet. Nu ska vi ta fram mer information och ta reda på om det finns målsägare. Sedan får vi sammanställa och göra en bedömning om det finns fog för att åtala någon.
Hur bedömer du möjligheten till åtal?
– Det kan jag inte ta ställning till nu, säger Thomas Ennefors.
Människoexploatering infördes i brottsbalken 2018. Brottet består i att genom olaga tvång, vilseledande eller utnyttjande av någons beroendeställning, skyddslöshet eller svåra situation exploatera en person i tvångsarbete, arbete under uppenbart orimliga villkor eller tiggeri. Straffet är fängelse i högst fyra år eller, om brottet är grovt, fängelse i lägst två och högst tio år.
Fastigheten i Vidsel har köpts av en 25-årig kvinna, men det är en närstående man i 30-årsåldern som förvaltar och är på plats i Vidsel.
Mannen fick näringsförbud i våras då han dömdes för bokföringsbrott i samband med bärhandel. Påföljden bestämdes till två månaders fängelse då han sedan tidigare är dömd för grovt bokföringsbrott 2016. Då hade han underlåtit att bokföra bärförsäljning för cirka tre miljoner kronor.
När det gäller de avställda och oförsäkrade bilar som används av bärplockarna så har polisen små möjligheter att vidta åtgärder.
– Vi kan stoppa bilar och utfärda böter, men vi saknar resurser för att prioritera det, säger Ola Lundström vid polisen i Piteå.