Affärsägaren rasar mot kommunen

Hade Mari Grankvist känt till kommunens planer på att lägga ner högstadiet skulle Vidsel troligtvis inte haft någon affär i dag – inte i hennes regi i alla fall.– Det känns som att det här inte kommer funka, säger hon.

Mari Grankvist hade aldrig startat affären i Vidsel om hon visste om kommunens planer på att lägga ner högstadiet. ”Jag känner mig väldigt besviken”, säger hon.

Mari Grankvist hade aldrig startat affären i Vidsel om hon visste om kommunens planer på att lägga ner högstadiet. ”Jag känner mig väldigt besviken”, säger hon.

Foto: Christoffer Markström

VIDSEL2015-09-30 21:22

När Vidsel stod utan butik stöttade kommunen Mari Grankvist i uppstarten av nya Tempo och installerade bland annat en servicepunkt i affären. Varför, undrar nu Mari.

– Varför var det så angeläget att vi skulle komma igång med en butik? Nu känns det som att det här inte kommer att funka. Lägger man ner skolan så kan man lika gärna lägga ner butiken också, det går hand i hand, säger hon.

Butiken har satt fart på byn och blivit en stor mötesplats.

– Den har blivit jätteuppskattat och det har gått bättre än förväntat. Sedan kommer det här, det är som ett dråpslag.

"Hade tänkt efter"

– Det konstiga är att det aldrig sa "by the way, vi kommer att stänga ner högstadiet så tänk på det när du räknar din budget". Jag kunde i alla fall ha fått en liten hint om det, för då hade jag nog tänkt efter en gång till.

Du är osäker på om du hade gjort det här då?

– Det hade jag inte gjort, nej. Vill de släcka lyset så då hade de fått göra det.

Känner du dig lurad?

– Jag ska inte säga lurad, men jag känner mig otroligt besviken på dem. Vi ska arbeta för en levande landsbygd för att även centralorten ska kunna överleva.

"Otroligt korkat"

– Nu känns det som att våran kommun verkligen inte arbetar för en levande landsbygd. De arbetar för att få allting till centralorten, vilket är otroligt korkat.

Dråpslaget mot Vidsel kommer att få konsekvenser även i centralorten, menar Mari.

– Det förstår inte att de slår undan fötterna för sig själv när de släcker ner alla byar. De kan inte tro att vi flyttar in till Älvsbyn allihopa och startar våra företag där, det gör vi aldrig.

Hon tycker att politikerna ska arbeta mer som en företagare och tänka långsiktigt.

– Det känns som en paniklösning för att snabbt få in pengar. Varför har de bråttom?

"En paniklösning"

– Som företagare arbetar man ju långsiktigt. Det vi gör i dag kan man inte räkna med att få ut i pengar nästa månad, säger Mari Grankvist.

Hon konstaterat att man inte kan bromsa om det är tomt i börsen.

– Man måste ju gasa och få in pengar, och man får inte in pengar genom att stänga ner någonting.

Hon tror inte att kommunen arbetar tillsammans.

– De är folkvalda och ska arbeta för de här människorna som ger dem ett väldigt stort förtroende, men de gör ju inte det.

Nobbar galan

Det är någon grupp som sitter och brinner för glesbygden, och en annan grupp som arbetar med skolor. Det är som att de spretar åt alla håll, de finns ingen helhet, säger Mari Grankvist.

Hennes affär är nominerad till årets rookie på näringslivsgalan – men hon och Delikatessfabriken (se separat artikel) har skickat en tydlig passning till kommunen.

– Jag hade planerat att gå på galan för att vi är ju faktiskt nominerade. Alla var jätteglada och vi hade absolut tänkt gå. Men varför ska vi göra det, det känns jättekonstigt. Varför ska vi få ett pris som årets rookie? Vi vet inte ens om vi kan fortsätta. Nu har man ju satt det där skrattet i halsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om