50 år sedan fjärrstyrd flygpremiär i Vidsel

För ett halvt århundrade sedan startade Sveriges första fjärrstyrda plan från RFN i Vidsel. På dagen 50 år senare uppmärksammades Jindivikens premiärtur med jubileum på provplatsens museum.

Lars-Erik Gunnarsson, Hans-Åke Carlsson, Gunnar Thorngren och Åke "Nacka" Johansson är fyra av herrarna som var med när det begav sig. Bakom dem syns Jindiviken "Skrape" som nu är museiföremål.

Lars-Erik Gunnarsson, Hans-Åke Carlsson, Gunnar Thorngren och Åke "Nacka" Johansson är fyra av herrarna som var med när det begav sig. Bakom dem syns Jindiviken "Skrape" som nu är museiföremål.

Foto: Therese Hedman

VIDSEL2009-05-12 06:00
Jubileet arrangerades av RFN veteranklubb och
lockade många före detta anställda som var med den där dagen då svensk flyghistoria skapades.
- Det var spännande inför starten. Alla basens anställda tittade på och utanför stängslet stod fruarna för att få en skymt av första flygningen, berättar Hans-Åke Carlsson som hjälpte till att styra planet vid start och landning.
Hemlig arbetsort
Det var den 11 maj 1959 som landets första flygning med ett fjärrstyrt, förarlöst målflygplan genomfördes från Vidselbasen. Förberedelserna hade då pågått i ett år och personalen hade tagit anställning utan att veta exakt var de skulle jobba.
- Det stod "arbetsplats i övre norrland" i annonsen. Så hamnade vi i Vidsel, minns Olle Eriksson som kommit från Sandviken för att vara med i 50-årsfirandet.
Namn efter överste
Festligheterna hölls i provplatsens museum. En film med klipp från basens tidigare år visades och många igenkännande skratt hördes från publiken, som till största delen bestod av RFN-veteraner.
- Innan start döpte vi premiär-Jindiviken här i Vidsel. Den fick namnet "Tvärträ", efter en synnerligen tvär överste, berättade Gunnar Thorngren, ordförande för veteranklubben.
Inne på museet kunde också besökarna se en Jindivik, vid namn "Skrape", med egna ögon. Namnet kommer av att planet skrapats ihop av delar från kraschade föregångare.
50-tals bullar
Men den där första flygningen avlöpte perfekt, enligt det församlade sällskapet.
- Jag minns det chefen sa just innan start. "Styrare, styr väl. Flygare, flyg väl." Sen drog man sprinten och planet rusade iväg, minns Hans-Åke Carlsson.
Efter filmvisningen minglades det bland gamla kollegor som i vissa fall inte träffat varandra sedan 60-talet. Dessutom bjöds det på bullar i sann 50-tals anda, efter recept av Märta Andersson, en dam som bakade när basen startade för 50 år sedan.
FAKTA Jindivik Mk 1 och jubileet
Jindiviken var ett fjärrstyrt, förarlöst målflygplan vars epok på RFN sträckte sig från 1958-1964.
Radar fanns inte vid start och landning under de tidiga flygningarna, utan allt skedde med visuell kontakt. Dels från marken, men också från ett följeplan vars pilot rapporterade läge och hastighet till fjärrstyraren i kontrollrummet.
Planen tillverkades i Australien och skeppades omonterade till Sverige.
Förra året hölls 50-års- jubileum för själva RFN-basen, men i går stod alltså den första flygningen i fokus.
Källa: RFN veteranklubb
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om