Aftonbladet var först med att rapportera om nyheten och enligt tidningen ska våldtäkten ha ägt rum i en bostad i en stad i norra Sverige.
Norran kan nu berätta att det misstänkta brottet ska ha ägt rum i Västerbotten.
Den misstänkte polisen anhölls i fredags och ärendet utreds av särskilda åklagarkammaren, som har hand om brottsfall där polisanställda misstänks.
Robin Simonsson, presskommunikatör vid Åklagarmyndigheten, uppger för Norran att den misstänkte polisen inte längre är frihetsberövad.
– Anhållandet hävdes i lördags klockan 12.00.
Kan du säga om misstankarna kvarstår?
– Åklagaren vill inte uttala sig om misstankar, men jag kan säga att utredningen fortsätter, säger Robin Simonsson.
Enligt uppgifter till Aftonbladet ska flera polispatruller ha skickats till bostaden när larmet kom under natten till fredag, men den misstänkte ska då inte ha öppnat. Poliserna ska då ha brutit upp dörren och därefter gripit honom.
Norran talade på måndagen med polismannens närmaste, högre chef inom polisen i Västerbotten.
– Den polis det handlar om är inte i tjänst just nu. Hur det sedan blir med den frågan – ifall polismyndigheten går vidare med andra åtgärder – beror på vilka besked som kommer från åklagaren utifrån om brottsmisstankarna kvarstår eller om förundersökningen läggs ned.
– Eftersom det är en polis som utreds för ett misstänkt brott så får vi inte tillgång till några uppgifter från förundersökningen, utredningen bedrivs ju av polisens internutredare med en sträng sekretess, tillägger polischefen.
Polismannen släpptes efter mindre än två dygn, betyder det att misstankarna är svaga?
– Jag kan inte kommentera detta, jag känner alltså inte till utredningen. Vi får som sagt vänta på nya besked och utifrån detta gå vidare med eventuella beslut.
Minimistraffet för en våldtäkt, om den bedöms som ett normalgradsbrott, är två års fängelse.
Denna strafftid är också en av de åtta grunder som finns för att en person ska sitta häktad för ett misstänkt brott i väntan på åtal och rättegång.
Att den polis från Västerbotten som nu utreds för våldtäkt släpptes efter redan två dygn – en häktningsförhandling ska hållas inom fyra dagar efter ett gripande – kan bero på flera saker.
Exempelvis så har polisens utredare redan på den här korta tiden säkrat så pass mycket uppgifter så att den misstänkte på fri fot inte kan försvåra utredningen.
Vad som talar emot detta är att polis och åklagare brukar vara angelägna om att en person som misstänks för ett så pass allvarligt brott inte ska släppas fri så snabbt, bland annat med hänsyn till målsäganden som gjort en anmälan och de utredningsåtgärder som behöver göras.
Eller så är bevisningen i det här ärendet inte så pass stark att jourhavande åklagare anser att mannen ska sitta fortsatt frihetsberövad. Alternativt att det kan komma att handla om annan och inte lika allvarlig brottslighet, som inte bedöms som en våldtäkt.