Cederklinikens nät-succé fortsätter

Två av tre patienter på Cederkliniken väljer sitt besök digitalt. "Det är en vinst för alla", säger verksamhetschef Petter Tuorda.

Cederklinikens digitala tjänst har blivit populärt bland patienterna.

Cederklinikens digitala tjänst har blivit populärt bland patienterna.

Foto: Mathilda Mattsson

Vård2021-10-24 17:00

Cederkliniken inledde sin digitala satsning under våren 2020. Det kom att bli en lyckad satsning som genererat i att fler patienter får snabbare vård. Nu, ett och ett halvt år senare, är intresset fortsatt starkt. 

– Hittills har vi fått in 33 000 ärenden, säger Petter Tuorda, distriktsläkare och verksamhetschef på Cederkliniken.

Varför tror du att så många patienter söker sig till onlinetjänsten?

– Jag tror främst att det handlar om att patienterna har upptäckt tjänsten och tyckt att det fungerat bra. Sen rekommenderar vi även patienter att använda tjänsten eftersom de får hjälp fortare via den.

I snitt får åtta av tio patienter hjälp inom 90 minuter under klinikens öppettider. Ungefär hälften får hjälp inom 40 minuter.

– 65 procent av alla kontakter sker online, det är verkligen jättemycket. Två av tre ärenden hanteras via chatt, säger han.

undefined
Cederklinikens digitala tjänst har blivit populärt bland patienterna.

Patienter som söker vård digitalt får direktkontakt med vårdpersonal på Cederkliniken, exempelvis läkare, sjuksköterska eller sjukgymnast. Oftast får patienten hjälp med ärendet direkt i chatten, men finns behov av fysisk undersökning eller provtagning bokas en tid på hälsocentralen – för samma kostnad som ett fysiskt besök. 

Hur påverkar det personalen?

– Positivt! Eftersom patienterna svarar på frågor och vi kan se vad de söker vård för är det lättare för personalen att prioritera vilka patienter som behöver mer akut hjälp. Som om det exempelvis handlar om barn eller bröstsmärtor, säger Petter Tuorda och fortsätter:

– Det har även minskat stressen påtagligt. Pandemin har varit en enorm utmaning men med det här digitala hjälpmedlet kan vi hantera tre gånger fler ärenden än via telefon under samma tid. Även om vi är lika mycket personal kan vi nu göra mer. 

Cederklinikens digitala tjänst har påverkats under corona. Petter Tuorda berättar att det främst handlar om variationen på ärenden som kommer in och att svarstiderna ökat – men även att fler åldersgrupper sökt sig till de digitala tjänsterna. 

undefined
Petter Tuorda berättar att i snitt åtta av tio patienter får hjälp inom 90 minuter under klinikens öppettider. Ungefär hälften får hjälp inom 40 minuter. (Arkivbild)

– Användandet av den digitala tjänsten speglar de som är listade hos oss. Många är mellan 70 och 80 år gamla. Utomstående tror att det bara är yngre som använder tjänsten, men den äldsta är faktiskt 92 år gammal, säger han.

Genom att fler söker sig till digitala tjänster finns mer tid till de som ringer in och färre konkurrerar om de fysiska besöken. 

– Det är en win-win, säger Petter Tuorda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!