Det är Skandias stiftelse Idéer för livet som nu presenterar rapporten. Baserat på 2015 års statistik har stiftelsen gjort en beräkning kring kostnaderna, dels i form av mindre skatteintäkter för den offentliga sektorn, dels i form av lägre inkomster för hushåll och företag.
Omräknat alla sjukskrivningarna till hela år gick närmare 170 000 sjukår förlorade 2015, vilket i slutändan betyder en nota på 57 miljarder kronor enligt Skandia.
– Samhället tjänar på förebyggande åtgärder men i dag finns i princip inget sådant arbete. Man jobbar mer reaktivt så att när man blir sjukskriven eller behöver vård – då kommer insatserna in, säger Kristina Hagström hälsostrateg vid Skandia.
På onsdag kommer Försäkringskassan med ny statistik när det gäller sjukskrivningstal.
Tidigare i våras noterades ett tydligt trendbrott då antalet sjukskrivningar för första gången sedan 2010 vände nedåt. Sjukpenningtalet minskade då i 20 av landets 21 län.
Peje Bengtsson, analytiker vid Försäkringskassan, ser flera skäl till trendbrottet:
– Försäkringskassan gör ett bättre arbete med att göra ordentliga utredningar för de individer som är sjukskrivna och hitta vägar till att människor ska komma tillbaka i arbete.
– Sedan har flera inom hälso- och sjukvården samt arbetsplatserna uppmärksammat problematiken och agerar på ett bättre sätt i dag.
Kristina Hagström i sin tur anser att förklaringen till nedgången har en administrativ förklaring än att färre nu blir sjuka.
– Det är extremt svårt att bli sjukskriven i dag. Läkarna har jätteproblem med att Försäkringskassan underkänner hela tiden sjukskrivningsunderlagen. Även fast det viker ned lite grann så tror vi att det kommer visa sig att det ändå inte blivit ökad friskhet.
Regeringen har som mål att sjukpenningtalet ska nå 9,0 dagar år 2020. Det finns dock fortfarande stora utmaningar, säger Peje Bengtsson, bland annat då kring psykisk ohälsa.
– Det handlar väldigt mycket om att hitta verkningsfulla metoder att komma åt den psykiska ohälsan. Man kan ställa sig frågan hur väl fungerar sjukskrivning i samband med att de upplever psykisk ohälsa? (TT)