Polisen varnar för snökaos i norr

Snöfall och kraftig vind har ställt till det i södra Sverige. Nu varnar polisen för snökaos även i norr. När snövädret drar vidare väntas stora problem längs Norrlandskusten.

Snö och halka har lett till stora trafikproblem i många delar av södra Sverige. (Arkivbild)

Snö och halka har lett till stora trafikproblem i många delar av södra Sverige. (Arkivbild)

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2017-11-22 14:36

”Låt helst bilen stå”.

Det är polisens uppmaning till boende i Västerbotten, Norrbotten och Västernorrland inför torsdagens förväntade snökaos. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för delar av Norrlandskusten och inre Jämtland för torsdagen. Utöver den kraftiga sydostvinden väntas stora snömängder – mellan 20 och 30 centimeter, vid kusten uppemot en halvmeter.

I kombination med kraftiga vindar finns stor risk för förrädiska snödrivor på bland annat E4.

– Det finns risk för ordentligt busväder, säger Therese Fougman, meteorolog vid SMHI.

– I och med att det kommer att blåsa, kommer det förmodligen att yra omkring mycket snö med kraftig drivbildning som följd. E4 ligger ju till exempel väldigt kustnära, där brukar det kunna bli besvärligt.

I norra Lapplandsfjällen väntas dessutom en storm dra in, med vindhastigheter på i snitt 25 meter per sekund. Även för det området har SMHI lagt en klass 2-varning.

I de södra delarna av Sverige kom ett nytt nederbördsområde in under onsdagsmorgonen. SMHI räknade med att det under morgonen skulle falla fem till tio centimeter och utfärdade en klass 1-varning för snöfall.

När snön i stället blir till regn framåt kvällen ökar också risken för ishalka på vägarna.

– Vi räknar med att det kommer att successivt övergå till regn till i kväll. Risken finns då att regnet fryser när det landar, säger Therese Fougman.

– Så över till exempel inre Götaland, Halland, Bohuskusten och ner över Skåne-Blekinge kan de kalla vägytorna ställa till med bekymmer.

Snöfallet ställde till det för bland annat flygtrafiken, men inställda eller försenade flyg från både Arlanda och Landvetter. Även på vägarna var det rejält besvärligt på många håll, med en rad trafikolyckor.

Dessutom ställde halkan till problem för lastbilar och andra tyngre fordon, exempelvis på E6 i backen över Hallandsåsen. Vid lunchtid fastnade också ett 20-tal lastbilar i en kö i anslutning till en backe norr om Mullsjö, där riksvägarna 26 och 47 möts.

Även på höjderna runt Jönköping var vägarna oerhört hala.

– Det är ganska tung snö och ett ganska ansträngt väglag, säger Michael Simmeborn, ansvarigt befäl vid räddningstjänsten i Jönköping.

– Folk är säkert lite ovana vid halkan, så det gäller att hålla ner farten och öka avståndet. Och att ha bra däck.

Vattenfall Eldistribution höjer beredskapen på grund av det förväntade ovädret i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, speciellt kustområdena. Detta för att ha beredskap inför eventuella störningar på elnätet. I första hand sker det genom att personalen i driftcentralen utökas, fordon och materiel förbereds för snabb insats. Även beredskapsstyrkan och kundservice har förstärkts. Väderutvecklingen följs noggrant med hjälp av specialprognoser från SMHI för att snabbt kunna förstärka resurserna ytterligare om det blir nödvändigt.

(TT)

Vädervarningar

En klass 1-varning innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2-varningar utfärdas för väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Klass 3-varningar innebär mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Den mest ovanliga typen av varningar, klass 3-varningar för höga flöden, utfärdas i snitt bara vart femtionde år.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!