Höstsolen håller stånd mot gråvädret

Efter en härligt solig helg i stora delar av Sverige kan de flesta svenskar vänta sig en kommande vecka med ännu mera sol. Samtidigt blir det kyligare i luften.– Nu börjar det bli höstlikt. Man kan räkna med frostnätter kommande dagar, säger Charlotta Eriksson på SMHI.

Mer härligt höstväder väntar.

Mer härligt höstväder väntar.

Foto: Hasse Holmberg

Väder2016-10-02 17:47

Det soliga vädret beror på ett högtryck som kommer växer in västerifrån.

– Nästa vecka ser det också ut att bli ganska soligt i stora delar av landet, i varje fall inledningsvis, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

På måndagen går temperaturerna från knappt 15 grader i söder ner mot nollan i Lapplandsfjällen. Redan på tisdagen blir det lite kyligare i söder, drygt tio grader. I mitten av veckan blir det molnigare i Götaland, delar av Svealand och i fjällen. Högtrycket börjar brytas ner. Resten av landet får soligt fram till helgen, sedan molnar det på även där.

Det har redan varit frostnätter på sina håll i Norrland, men de kommande nätterna blir de vanligare också i Svealand och Götaland.

Fredag den 7 oktober har Britta namnsdag. I en snäv bemärkelse ska en äkta brittsommar inträffa på och runt det datumet. Men en sådan verkar det inte bli i år.

– På fredag ligger temperaturen runt tio grader som högst. Jag skulle väl snarare säga att det är nu som hösten anländer, att det går mot det kyligare hållet. Så det är ingen klockren brittsommar, säger Charlotta Eriksson. (TT)

Brittsommar och indiansommar

Brittsommar är namnet på en period av varma och soliga dagar under hösten. Uttrycket är kopplat till Birgittadagen 7 oktober, då även Britta har namnsdag.

I en snäv bemärkelse ska en äkta brittsommar inträffa på och runt det datumet, men uttrycket används ibland även när en mildare period inträffar redan under september.

Från mitten av 1900-talet och framåt har det gått att se en liten temperaturökning i Sverige under början av oktober, men det är troligtvis bara en slump.

Uttrycket indiansommar betyder ungefär samma sak som brittsommar. En skillnad är att indiansommar inte är knuten till en speciell dag i almanackan. För att kallas indiansommar bör det dock ha varit en kall period innan, gärna ska den första frostnatten ha inträffat.

Det finns två huvudteorier till uppkomsten av namnet. Första teorin förknippar uttrycket med en stabil och varm period under hösten som Nordamerikas ursprungsbefolkning utnyttjade till bland annat buffeljakt. Andra teorin kopplar uttrycket till britternas kolonialtid i Indien och kan till exempel syfta på den stabila och varma period som brukar komma efter sommarmonsunen.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om