Hösten på väg in i norra Sverige

Hösten har redan nått fjälltrakterna och den nordligaste delen av Norrlands inland. Under helgen kan årstiden ha avancera en bra bit in över Norrland och även ut mot kusten, vilket i så fall är ovanligt tidigt.Men i södra Sverige är det fortfarande sommar.

Hösten kan under helgen breda ut sig över stora delar av Norrland. På bilden: Utsikt över Vindelfjällen i Lappland. Arkivbild.

Hösten kan under helgen breda ut sig över stora delar av Norrland. På bilden: Utsikt över Vindelfjällen i Lappland. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Väder2017-08-27 15:57

– Det ser ut som hösten kan ta ett rejält kliv in över landet i stora delar av Norrland, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Stora delar av Norrland har de senaste dygnen haft en dygnsmedeltemperatur på mindre än tio grader. Men för att det ska klassas som höst, rent meteorologiskt, krävs att den genomsnittliga temperaturen ligger under tio grader minst fem dygn i sträck.

I början av nästa vecka kommer varmare väder. Men under helgen väntas låga temperaturer, vilket kan leda till att hösten – enligt SMHI:s definition – hinner före värmen.

– Det ser ut som att hösten kan ta ett kliv in över stora delar av Norrland, även ut mot kusten. Och i så fall är det en tidig höst för kustlandets del. Där brukar det vara första veckan in i september man brukar kunna få höst.

I södra Sverige ser det dock ut som att sommaren dröjer sig kvar.

– Götaland och Svealand brukar få vänta in i september innan hösten normalt sett kommer. Och än så länge har vi fortfarande sommartemperaturer i större delen av Götaland och Svealand. Så jag tror att vi får vänta ett tag till här, eftersom det blir stigande temperaturer i början av nästa vecka, säger Lovisa Andersson. (TT)

Årstider

Vinter definieras i den meteorologiska årstidsindelningen som den period när dygnsmedeltemperaturen under minst fem dygn är noll grader eller lägre.

För att det ska vara sommar i meteorologisk mening krävs en varaktig dygnsmedeltemperatur på tio grader eller mer.

Vår och höst inträffar när medeltemperaturen under minst fem dygn är högre än noll men lägre än tio grader i snitt.

Årstidens ankomst räknas från den första dagen som temperaturen når dessa riktmärken, vilket innebär att det går att dra slutsatser om årstidens ankomst först fem dagar efter att den anlände.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!