Vid skogens slut finns ängarnas by

Där skogen tar slut och ängarna tar vid ligger Sjulsmark. I det öppna landskapet samsas villakvarter med anrika Norrbottensgårdar och lador. Just nu är sommarlov och sommarsemester i full gång.

Snackis. Det fikas för fullt på Jössgården. Sommarcafét har med sin idylliska omgivning blivit en stor snackis både när och fjärran, och nu kommer såväl bybor som stadsbor för att fika, äta och dricka.

Snackis. Det fikas för fullt på Jössgården. Sommarcafét har med sin idylliska omgivning blivit en stor snackis både när och fjärran, och nu kommer såväl bybor som stadsbor för att fika, äta och dricka.

Foto: Simon Olofsson

Vad heter byn2017-08-01 20:45

Vid det nyöppnade sommarcaféet Jössgården i Sjulsmark är det full rulle. Här hålls café- och matservering, och med frigående djur och kurser i allt från bakning till måleri har Jössgården snabbt blivit sommarens snackis.

– Vi hade aldrig trott att responsen skulle bli så positiv. Vi fick anställa fem personer direkt för att klara av tillströmningen, säger Helene Forsberg, som tillsammans med Torbjörn Forsberg driver Jössgården.

Det som tidigare varit stall och hölada är nu ombyggt till en modern restaurang- och konferenslokal, där samtida design samsas med stommen från den gamla byggnaden. Att behålla och betona den idylliska känslan inomhus såväl som utomhus har varit viktigt för Helene och Torbjörn.

– Vi vill att våra gäster ska få en upplevelse av landet och av bygden. För byborna är det roligt, vi har inte haft café eller affär i byn nu på flera år. Nu kan de komma hit och träffa andra bybor, samtidigt som vi också har många gäster från annat håll, säger Helene Forsberg.

Ute på byn pågår sommarlov och semestrar för fullt. På en stor tomt mitt i byn kör Felix Berg och Alvar Berglund fyrhjuling och crossmotorcykel i miniformat. Med föräldrarna som håller koll på säkerheten har de unga förarna fått sig en crossbana till livs.

– Alvar har just fått sin fyrhjuling, och Felix har kört cross nu i två somrar. Vi har fixat lite kuperingar så att de ska få en bana att köra på, säger Felix pappa Johan Berg.

Felix lillasyster Alice brukar även hon köra cross, men i dag är det annat som står på schemat.

Vad gör man på sommarlovet i Sjulsmark?

– Vi badar. Och så äter vi glass på Jössgården, säger Alice Berg.

Den numera pensionerade polisen Göte Johansson har bott större delen av sitt liv i Sjulsmark, och räknar också sin familjehistoria till byn och dess omnejd. Hans farfar flyttade till en av byns större gårdar efter att den tidigare ägaren gått bort i en drunkningsolycka. Nu har han hemstället utanför fönstret men bor själv i ett Älvsbyhus tvärs över vägen. Historieintresset vad gäller bygden är tydligt, och han berättar om de olika skeenden som fått Sjulsmark att bli vad det är i dag.

– Sjulsmark har varit ett jordbrukssamhälle åtminstone sedan medeltiden, och man tror att man hittat de första bosättningarna borta vid Jössgården, där det också finns en gravsten, berättar han.

Sjulsmark

Antal invånare: 351 (Enligt SCB:s senaste statistik från 2016)

Föreningar: Sjulsmarks Sportklubb (SSK), Sjulsmark-Långträsk Byaförening, Sjulsmark Folkets-Husförening, Föreningen Framtid Sjulsmark, Sjulsmarks Skoter och fiskevårdsförening, Östra Sjulsmarks Vattenförening, Sjulsmarks Missionshusförening, Sjulsmarks Ungdjursbetesförening, Ebenserförsamlingen i Sjulsmark.

Skola: Byggdes 1954 och ersatte den tidigare skolbyggnaden, som då rivdes. Räknar i dag 62 elever, varav 38 har fritidsplats, enligt www.pitea.se.

Kuriosa: Sjulsmark brukade kallas Håjbojn, då transporter med hö från patron Hedqvists herrgård i Öjebyn och transporter med mejeriprodukter från Rosfors herrgård möttes i Sjulsmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om