Lisa Johansson är ute och går med sina hundar samt dottern Alma drygt tre år som cyklar omkring, och sonen Åke tre månader som ligger i vagnen. Lisa har bott i Pjesker hela sitt liv, och sedan fyra år tillbaka bor hon i byn med sin sambo.
– Stor sjö, fin natur och nära till allt känns det som. Det är många yngre som bosatt sig här, säger hon.
Redan när hon växte upp fanns det ganska många barn i byn, men hon upplever att den blivit allt mer populär på senare tid.
– Husen hinner inte vara till salu länge innan de blir sålda. De äldre flyttar ut och de yngre flyttar in. Det rör en del på sig med loppis, pizzakvällar, surströmmningsfest, gröt vid jul och liknande. Jag trivs jättebra här.
Ingemar Granberg har sina rötter i byn och tog över familjegården 1975. Han har precis opererat knät.
– Nu blev det lite dålig timing med operationen men man får ta det när det går. Dessutom är det ont om fågel så missar väl inte så mycket. Det är bara vänta på våren då det blir fiske på sjön, säger han. Den mörka vintern med snö, blåst och kyla är ingen höjdare menar han, men hösten kan vara väldigt trevlig om bara vädret är ok. Även Ingemar vittnar om en uppåtgående trend.
– Det är många yngre som flyttar in och många barn. Så visst ser det bra ut för Pjesker, till skillnad från många andra byar.
Per Lindqvist kommer från Pjesker och flyttade tillbaka 1996, efter att ha tillbringat 30 år i Luleå.
– Jag är uppvuxen på den här gården. På tomten finns även byns äldsta hus från 1759. Visst är det speciellt att ha ett sådant hus, säger han. Huset byggdes först på andra sidan sjön och har sedan dess flyttats två gånger. 1915 föddes Pers mamma i kammaren, den var byns första skola och under kriget 1945 bodde 15 finländare i huset, och ytterligare 15 en bit längre bort.
Pers fru Viveka hade inte varit i Pjesker före hon mötte Per, men hon trivs alldeles utmärkt. Hon berättar att det inte finns särskilt många sommarstugor i byn.
– För tio-tjugo år sedan så talades det mycket om bygden höll på att dö ut, men tack och lov så fick de helt fel. Ungdomar som kommer från Pjesker återvänder, och ungdomar utan direkt koppling till byn flyttar hit. Det finns inte ett enda hus till salu, säger hon.
Vad är så bra med Pjesker?
– Det är bra sammanhållning och fin natur. Det finns också så mycket driftigt folk, mycket kompetens. Vi har bland annat Börje Sundqvist som kan allt om bilar, och nu har det ju till och med öppnat en restaurang i gamla Konsum-byggnaden. Helt fantastiskt!