Racksund – rofylld by med stor gemenskap

Racksund är byn som är omgiven av vatten. Den ligger vackert till och många har en fantastisk sjöutsikt. Fisken i sjöarna har satt byn på Sverige­kartan genom fiskefestivalen som anordnas varje sommar sedan 25 år tillbaka.

VAD HETER BYN2017-08-07 13:04

Racksund äri dag mest känd för sin fiskefestival, som lockar fiskare från när och fjärran. Och byn växer. Invånarantalet har mer än fördubblats sedan i början på 2000-talet. En av dem som flyttat till Racksund är Mats Sundström med sin fru Lena. Han är född och uppväxt i Arjeplog men hans pappa kommer från Racksund. För 17 år sedan blev han ägare till ett hus på en udde i byn, han började renoveringen av huset, det skulle bli ett sommarboende var det tänkt, men det blev ett permanent boende.

Bengt Öberg är byaföreningens ordförande. Han återvände till sitt barndomshem tillsammans med sin familj 1979 och ser bara fördelar med att bo i Racksund.

– Det är fritt att bo här och nära till Arjeplog, säger han.

Inga-Lis Burman är äldst i byn av de bofasta. Hon bor i ett vackert litet rött hus med burspråk, intill vägen genom byn. Inga-Lis bodde under många år i Arjeplog men för 17 år sedan flyttade hon tillbaks till Racksund. Hon släktforskar och har stenkoll på byn och dess invånare samt deras förfäder. Inga-Lis berättar om stora evenemang som byn anordnat. Skotertävlingar på 60-talet. Silverloppet, med start i Laisvall och Racksund.

I dagbyggs det i Racksund på flera ställen. En av dem som bygger för att flytta till byn är Gunn Sundström. Hon har sina rötter i byn men är född och uppvuxen i Arjeplog. I unga år flyttade hon till Umeå och bor fortfarande där. Men snart bär flyttlasset av tillbaks till Racksund tillsammans med hennes särbo. Enligt Gunn finns det tusen anledningar till att flytta till Racksund.

– Det är lugnt och vackert, den ro man känner i kroppen finns inte någon annanstans. Det är också en helt annan gemenskap i en liten by, säger hon.

Alf Sundström är företagare inom biltestbranschen. Tillsammans med sin fru Bente driver han företaget Cartest. Båda döttrarna, med sina respektive män, jobbar också i företaget. Alf och Bente flyttade till Racksund för 6 år sedan. De hade ett sommarställe som brann ner till grunden. När det skulle byggas upp igen beslöt de att flytta till byn.

– Det ligger så bra till, man är ute på vischan men det tar bara några minuter att köra in till tätorten, säger Alf Sundström.

I snart30 år har han haft sitt företag, men efter den kommande vintersäsongen har han planer på att trappa ner. En hjärtinfarkt för ett år sedan har fått honom att tänka till.

– Man är inte stålmannen längre, berättar Alf Sundström.

Alf är också fritidspolitiker. Och politiker finns det gott om i Racksund. Bland annat två kommunalråd, Sigvard Sundström och Per-Gunnar Sundström, härstammar från byn.

RACKSUND

Antal invånare: 23

Skola: Racksunds missionsskola invigdes 1 september 1897. Den drevs av missionssällskapet, upptagningsområdet var stort och barnen inackorderades hos familjer i byn. 1919 övertogs skolan av Arjeplogs skoldistrikt på grund av missionssällskapets dåliga ekonomi, som mest gick 32 barn i skolan. 1955 lades skolan ner. I dag finns inte hellre någon skolbyggnad kvar.

Föreningar: Racksunds byaförening, Racksund-Östansjö jaktvårdsförening, Racksund-Östansjö fiskevårdsförening.

Kuriosa: 1968 restes en minnessten i Racksund av ättlingarna till samen Thomas Johansson, byns grundare. Denne Thomas Johansson förvärvade lappskattelandet Racktjålm, som det då kallades, år 1722. Invigningen av minnesstenen, som består av två kvarnstenar från Racksunds gamla kvarn, förrättades av dåvarande kommunalrådet Sigvard Sundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om