”Nästan nog så lugnt och fridfullt”

Sommaren är tiden då Koler lever upp. Sommargäster och bärplockare tillför liv och rörelse i byn. Annars är Koler en plats för lugn och ro.

Familj. Madjid Hosseini tillsammans med barnen Roja, Neda, Enaz och Sajad.

Familj. Madjid Hosseini tillsammans med barnen Roja, Neda, Enaz och Sajad.

Foto: Frida Heikki

VAD HETER BYN?2016-08-24 05:05

Tage Johansson är född och uppvuxen i Koler. Han minns när byn hade mer än 600 invånare, två affärer och två kaféer.

– Det känns lite vemodigt att det knappt är nå folk kvar här i byn, säger han.

Han sitter på en teakstol i 60-talsdesign i köket i hans barndomshem. Här växte han upp som ett av sju syskon.

– När jag gick skola här var vi 80–90 elever. Det fanns tre åkerier i byn. Koler var en järnvägsknutpunkt. Nu är allt borta sedan länge, säger Tage Johansson.

Faktum är att Koler fick ett uppsving för några år sedan när hundratalet vindkraftverkare intog byn. Den gamla skolan byggdes om till ”Vindens hus” och om kvällarna var det liv och rörelse i byn. Men på grund av alltför låga elpriser tvingades vindkraftsexploatörerna förra året pausa utbyggnaden av Markbygden. Och i Koler spred sig återigen tystnaden och stillheten.

– Det är nästan nog så lugnt och fridfullt, säger Doris Johansson, Tages fru.

Hon flyttade hit 1953 och har blivit kvar sedan dess.

– Numera är vi bara här om somrarna. Vi har en lägenhet i Piteå. Vi tycker om att sköta om huset. Tage odlar potatis och jordgubbar, säger hon.

Även Verner Eriksson och hans fru Kanjana tillbringar vinterhalvåret på annat håll, fast på sydligare breddgrader.

– På somrarna är vi här och då tar vi emot bärplockare som kommer och bor hos oss. Jag har hållit på med det här i elva år nu, säger han.

Han äger tre hus i byn, bland annat den gamla butiksbyggnaden som en gång i tiden var Konsum.

– Just nu har vi omkring 40 stycken ukrainare här. Vi ser till så att de mår bra och framför allt så vill jag att de ska ha med sig lite pengar hem. Därför låter jag dem bo för en billig slant, säger Verner Eriksson.

Några som däremot inte lämnat byn är Gerd och Kurt Sandström.

– Vi är väl en åtta–nio fast boende här. Resten är semesterfolk, bärplockare och asylsökande, säger Kurt Sandström.

De trivs bra i Koler. Efter att under hela det yrkesverksamma livet ha flyttat dit jobben funnits landade de i Koler 1989, och har sedan dess bott kvar.

– Det är ganska lugnt och skönt att bo i en sån här by. Vi åker bara härifrån när vi ska och handla. Vi har bott på många ställen kring Luleå och så bodde vi i södra Sverige i 20 år. Men det är en helt annan luft här uppe, säger Gerd Sandström.

Koler

Antal invånare:SCB har inga officiella data på befolkningsmängden. Jan Öhman, Koler intresseförening, uppskattar invånarantalet till 20–25 stycken.

Företag: Taigans småbruk, MS Mark- och skogstjänst, Koler trä aktiebolag, asylboendet.

Skola: Lades ner i början på 1990-talet. Koler intresseförening äger den tidigare skolbyggnaden, som nu hyrs ut till SFI-undervisning.

Församling och föreningar: Koler intresseförening, Koler IF, Koler Fiskevårdsförening, Brännträsks fiskevårdsförening.

Övrigt: Koler består av Koler, Kolerträsk, Brännträsk och Strömnäs. Kolers intresseförening jobbar bland annat för en bättre väg till Piteå, utbyggnad av bredband och en återvinningsstation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!