Frihetskänslan lockar tillbaka byborna

Pålsträsk är ingen sån där by som man flyttar från och sen aldrig vill tillbaka till. Nej, tvärtom väljer många att stanna kvar eller flytta tillbaka. De senaste decennierna har genomsnittsåldern på byborna sjunkit.

Femte generationen. Hilda, Jenny, David och Edit Nordlund är femte generationen Nordlunds som bor på gården. Saknas på bilden gör storebror Gunnar.

Femte generationen. Hilda, Jenny, David och Edit Nordlund är femte generationen Nordlunds som bor på gården. Saknas på bilden gör storebror Gunnar.

Foto: Frida Enberg

VAD HETER BYN2017-07-26 05:05

David Nordlund valde att flytta tillbaka till byn 1999, efter endast två år på annat håll.

– Jag tror de flesta av mina vänner som har vuxit upp här har en dragning till byn. Man kan säga att det är en by med föryngring, säger han.

För honom var det frihetskänslan som lockade mycket.

– Många gårdar här har stora tomter, så vill man polymasa med olika projekt så kan man göra det utan att allt behöver styras till just huset, säger han.

Närheten till vattnet är också viktig.

– Vi har en liten båt man kan åka ut med och fiska också, säger David Nordlund.

Även dottern Hilda Nordlund, 13 år, trivs i Pålsträsk.

– Alla känner alla och det finns gott om plats att leka på, säger hon.

Hon och hennes två syskon har alla skolkamrater i samma ålder i byn.

– Vi brukar ha picnic, sova i tält, sova över hos varann och bada på sommaren, berättar Hilda Nordlund.

Att Pålsträsk är en by med många barn konstaterar även bybon Inger Boström.

– För några år sen när jag skulle åka med bussen in till Älvsbyn på morgonen räknade jag till 37 barn på skolbussen, så många barn fanns det inte här när mina barn var små, säger hon.

Hon och maken Stig Boström återvände till Pålsträsk redan i slutet på 1960-talet.

– Vi tog över huset efter Stigs föräldrar, han är född här på gården, berättar Inger Boström.

I drygt 30 år hade paret det gamla huset, som var byggt redan på 1800-talet. Men i början av 1990-talet bestämde de sig för att riva det och istället bygga en helt ny villa på samma plats. Även dottern Anna Lundström och hennes man byggde nytt i Pålsträsk under 1990-talet.

– Annars är de flesta husen här ombyggda och tillbyggda, säger Anna Lundström.

Att det skett en föryngring i byn syns när man kör efter byavägen. De flesta gårdarna är välskötta och många är nyrenovade.

– Det finns inga gamla fallfärdiga gårdar här, det gör det inte, säger Inger Boström.

Pålsträsk är också känt för sin välbesökta badplats. Hit åker folk från Älvsbyn, men också från de närliggande byarna i Luleå och Bodens kommuner. Det är byaföreningen som sköter om badplatsen.

– Vi försöker hålla rent och snyggt. Vår och höst brukar vi städa upp ordentligt, sen klipper och röjer vi där också, säger Helena Karlsson, tidigare ordförande i byaföreningen.

Hon har varit en av de drivande krafterna i byaföreningen, som nu sett till att Pålsträsk blir den första byn med bredband i Älvsbyns kommun.

– Till jul ska bredbandet vara färdigt, säger hon.

Pålsträsk

Antal invånare: 97 (SCB:s senaste folkräkning av småorter 2010)

Företag: Einar Larssons åkeri, Doktor P. Fomin AB, Pålsträsk grundmontage AB, Jack invest AB, Exoma AB, Oxema AB, Amexo AB

Föreningar: Pålsträsk byaförening, Påboda sportklubb, Pålsträsk fiskeförening,

Skola: Skolan, som numera fungerar som bygdegård, uppfördes omkring 1907–1908. 1962 upphörde skolverksamheten i Pålsträsk.

Kuriosa: Fröken Norrbotten 1998, Jeanette Sandström, kommer från Pålsträsk. Byn har också en egen hashtag på Instagram #påleistheplace. Pålsträsk flygfält kallas ibland skämtsamt för "Pållanda".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!