Under femtiotalet var det två affärer, ett fik och cirka 150 personer som bodde här och byn blomstrade. Allteftersom lämnade man landsbygden och under åttitalet fanns endast ett tiotal fastboende kvar. Nu har optimism och gemenskap återvänt. Hemvändare och unga barnfamiljer väljer att sätta bo. Makarna Öhlund flyttade för ett år sedan från Norra Pitholm till Ulfs hemgård, som ligger högt och vackert i byn. I Åträsk spirar framtidstron och byborna tycker sig bo centralt
– Vi har en halvtimmes bilfärd till Älvsbyn, Norrfjärden Hortlax eller Öjebyn och tio minuter till närmaste matbutik, säger Alice Öhlund.
Vid Åträskets strand har man hittat Piteå kommuns äldsta bosättning. Fynd från 8 500 år gamla kokgropar innehållande sälben gör byn till Norrbottens näst äldsta då kustlinjen gick här.
– När jag var femton år fick jag vara med när en arkeolog plockade undan stenar och fick fram en träpåle. När hon drog fram den var den bränd längst ned och där satt det fast en pilspets av järn, det var fascinerande, säger Ulf Öhlund.
Det finns dokumenterat att det under 1600-talet fanns två ”rökar” i byn, som beboddes av "fiskarlappar". Fyndet var förmodligen en samisk matbod, en njalla.
Skogen har i alla tider varit en inkomstkälla och livsplats för de som bott och bor här. Här plockar man bär, jagar eller bara åker ut i skogen för en matbit och umgänge.
– Vi har en fantastisk gemenskap. Man kan objudet gå in till grannar, då får man sig ofta något gott i magen. Palt är populärt här, säger Ulf Öhlund.
Vid Siv och Folke Isakssons skogskoja har ett gäng samlats för en enklare grillkväll. Kojan byggdes på sextiotalet då den brukades daglingen av skogsarbetarna. Roland Lundgren är ordförande i bygdeföreningen och han kan intyga att grannsämjan är av högsta kvalité.
– Efter att jag hade opererat ryggen ställde alla upp och kom hem till oss och kapade och klöv all ved, säger han.
Byaföreningen är mycket aktiv. Det största arrangemanget är Åträskdagen som anordnas varje sommar och som det här året slog besöksrekord. Den gamla skolan som är träffpunkten i byn har fått nya fönster och utrustats med en hjärtstartare.
Men det är inte bara hemvändare och sommarstugeägare som hittat hit. För tre år sen flyttade Anton Öhlund hit med sin syster och pappa. Han har klippt gräsmattan för att överraska pappa som väntas hem från jobbet.Tillsammans har de spenderat över hundra timmar på att bygga om en gammal Scania-Vabis till epatraktor.
– Det var perfekt för mig att flytta hit. Här finns det alltid något att göra, säger han.