EU-talman beklagar flytt från Strasbourg

Att EU-parlamentet samlas i Bryssel i stället för Strasbourg väcker heta känslor i Frankrike. Parlamentets talman David Sassoli hoppas ändå vara tillbaka "så snart som möjligt".

EU-parlamentets talman David Sassoli. Arkivbild.

EU-parlamentets talman David Sassoli. Arkivbild.

Foto: Francois Lenoir/AP/TT

Politik2020-09-14 13:25

David Sassoli beslutade i förra veckan att EU-parlamentets septembersession ska hållas i Bryssel, med hänvisning till att Strasbourg förklarats som röd zon i coronasammanhang.

Skönt, tycker många som inte bara tänker på hälsan utan också ogillar det ständiga resandet mellan parlamentets två hemorter, Bryssel och Strasbourg.

Ledamöterna från Strasbourg är dock föga roade.

"Jag vägrar att åka till Bryssel. Jag kommer att följa sessionen från Strasbourg som ursprungligen planerat", skriver exempelvis franske liberalen Christophe Grudler på Twitter.

Även den franska regeringen har rynkat på näsan.

– Obegripligt. Virusfrekvensen är lägre i Strasbourg än i Bryssel, sade regeringstalesmannen Gabriel Attal i förra veckan.

Nu försöker David Sassoli gjuta olja på vågorna.

– Det var med beklagan som jag tog beslutet. Å alla våra ledamöters vägnar skickar jag en varm hälsning till borgmästaren och folket i Strasbourg, dit vi hoppas återkomma snart, säger talmannen i sitt inledningsanförande under måndagens sittning i Bryssel.

I EU-fördraget fastslås att parlamentet ska samlas i Strasbourg minst tolv gånger om året. Ett nytt försök att åka till den östfranska staden ska nu göras i början av oktober.

Fakta: Veckans session i EU-parlamentet

Här är några av huvudämnena under höstens första veckosittning i EU-parlamentet:

* Måndag: Debatt om hbtq-läget i Polen och möjligheten för EU att gemensamt låna upp pengar till coronastöd.

* Tisdag: Debatter om den spända relationen till Turkiet i östra Medelhavet, förgiftningen av Aleksej Navalnyj och läget i Belarus.

* Onsdag: Årligt tal av kommissionsordförande Ursula von der Leyen om läget i EU.

* Torsdag: Debatt om flyktingsituationen vid Morialägret i Grekland.

Källa: EU-parlamentet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!