Bidens vaccinmål nås i dag

100 miljoner vaccinsprutor under de första 100 dagarna som president. Det målet satte Joe Biden upp i december, kort efter att han vunnit presidentvalet i USA. Men utfästelsen väntas nås redan under fredagen, som är dag 58.

En lärare i Los Angeles på USA:s västkust vaccineras mot covid-19.

En lärare i Los Angeles på USA:s västkust vaccineras mot covid-19.

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Politik2021-03-19 10:41

– Vi har gått från en miljon sprutor per dag. . . till ett genomsnitt på två och en halv miljon sprutor per dag och med råge sprungit om resten av världen, säger en stolt Biden.

Totalt har nu drygt 75 miljoner amerikaner fått minst en dos covidvaccin och 41 miljoner är fullt vaccinerade, enligt smittskyddsmyndigheten CDC. Ett nytt vaccinmål ska meddelas i nästa vecka, enligt Vita huset.

Parallellt rapporteras att USA planerar att skicka miljontals doser Astra Zeneca-vaccin till grannländerna Mexiko och Kanada. USA har tiotals miljoner doser av det i lager, men vaccinet har ännu inte godkänts för bruk där. Det har det dock i Mexiko, som ska få 2,5 miljoner doser, och Kanada, som USA vill skicka 1,5 miljoner doser till, skriver tidningen The New York Times.

Planerna beskrivs delvis som vaccindiplomati, då Joe Biden parallellt försöker pressa Mexiko att minska inflödet av migranter till USA över den södra gränsen.

Vid vaccinationerna i USA används vaccin från Moderna, Pfizer-Biontech samt Johnson & Johnson-ägda Janssen.

Drygt 29 miljoner fall av covid-19 har konstaterats i USA. 535 000 smittade personer har dött.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!