Taiwanesisk ambassad i Litauen retar upp Kina

Taiwan gör slag i planerna att öppna en diplomatisk beskickning – i praktiken en ambassad – i Litauen. Beskedet spås förvärra den redan ansträngda relationen mellan Vilnius och Peking, som ser Taiwan som en del av den kinesiska folkrepubliken.

Den taiwanesiske utrikesministern Joseph Wu planerar att knyta närmare band med Litauen. Arkivbild.

Den taiwanesiske utrikesministern Joseph Wu planerar att knyta närmare band med Litauen. Arkivbild.

Foto: Chiang Ying-ying/AP/TT

Litauen/Taiwan2021-07-20 08:34

Den kinesiska reaktionen lät inte vänta på sig efter beskedet om att Litauen öppnar dörrarna för Taiwan. Peking varnar nu i ett uttalande Vilnius för att inte "skicka fel signaler till Taiwan".

Kontoret i Vilnius blir den första taiwanesiska diplomatiska utposten i Europa på 18 år. När det öppnar är ännu inte fastställt, enligt det taiwanesiska utrikesdepartementet.

– Taiwan och Litauen står båda i det strategiska första ledet när det kommer till att försvara demokratiska institutioner, säger utrikesminister Joseph Wu till reportrar i Taipei.

Namnval upprör

Enligt Wu kommer beskickningen att kallas det taiwanesiska representationskontoret i Litauen – inte Taipeis kontor – ett namnval som tros förarga Peking ytterligare.

Litauens utrikesdepartement meddelade tidigare i år att man å sin sida planerar att öppna ett representationskontor i Taiwan, ett beslut som då retade upp Peking.

I juni skänkte Litauen dessutom 20 000 doser covid-19-vaccin till Taiwan.

"Litauen är intresserat av att utöka sina samarbeten med Taiwan inom diverse olika områden, med särskild tonvikt på utvecklingen av ekonomiska relationer och kulturella utbyten", uppger det litauiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Kina trycker på

USA välkomnar beskedet om den taiwanesiska beskickningen i Litauen. Den senaste tiden har allt fler baltiska och centraleuropeiska länder sökt närmare relationer med Taiwan – trots att man riskerar kinesisk irritation.

Bara 15 länder i världen har formella diplomatiska band med Taiwan, men många fler har så kallade handelskontor som i praktiken fungerar som ambassader.

Samtidigt har Kina markerat allt hårdare mot länder som knyter band med Taiwan. I februari öppnades en taiwanesisk beskickning i sydamerikanska Guyana – men bara dagar senare rev landet upp avtalet efter påtryckningar från Peking.

Fakta: Taiwan

Ön Taiwan ligger i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. Taiwan (officiellt kallat Republiken Kina) har i praktiken fungerat som en självständig stat sedan 1949, men erkänns bara som sådan av ett fåtal länder i världen.

Taiwan består av en huvudö med samma namn, de mindre ögrupperna Penghu (Pescadorerna), Kinmen (Quemoy) och Matsu samt diverse småöar. Till ytan är Taiwan ungefär lika stort som Jämtland.

Kina har föreslagit att samma princip som officiellt gäller mellan Kina och Hongkong – det så kallade "ett land, två system" – även ska gälla med Taiwan. Detta skulle, enligt Kina, garantera en viss frihet och autonomi från fastlandet, men samtliga stora partier i Taiwan har avvisat förslaget. Kommunistdiktaturen Kina anser att det demokratiska Taiwan, i praktiken en självstyrande stat, är en del av folkrepubliken och säger sig planera att någon gång återta ön – med militärt våld om så krävs.

Källa: Landguiden/UI, Reuters

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!