Enorm utmaning när Indien börjar vaccinera

Världens näst folkrikaste land gör sig redo att inleda massvaccinering mot covid-19. Förhoppningen är att 300 miljoner människor ska ha fått sina doser i juli – men först måste vaccinet nå fram till klinikerna.

Vårdarbetare övar på att ge covidvaccin i Delhi i början av januari.

Vårdarbetare övar på att ge covidvaccin i Delhi i början av januari.

Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Hälsa och sjukvård2021-01-11 08:15

Från och med lördag väntas Indien börja vaccinera sina 1,3 miljarder invånare mot covid-19. Utmaningen är enorm, givet befolkningens storlek, den bristande infrastrukturen och en utbredd skepsis hos allmänheten.

Inledningsvis kommer 30 miljoner människor som jobbar inom vården eller på andra sätt i frontlinjen i kampen mot coronaviruset att vaccineras. Därefter går turen över till omkring 270 miljoner människor, som är över 50 år gamla eller tillhör en riskgrupp.

Har övat

Indien lutar sig mot erfarenheter från att genomföra storskaliga val och andra vaccinationskampanjer. Omkring 150 000 människor har specialutbildats i 700 distrikt och övningar har hållits för att transporter och injektioner ska löpa på så smärtfritt som möjligt.

De två vaccin som har godkänts i Indien, ett lokalt och ett från Astra Zeneca, måste alltid hållas kylda. Landet har fyra "megadepåer" där doserna kommer att tas emot, för att sedan transporteras vidare i kylbilar till statliga distributionsnav.

Men det är den sista sträckan som kommer att bli den riktigt stora utmaningen.

Skakig infrastruktur

I en övning på landsbygden i Uttar Pradesh, där det kan bli omkring 40 grader varmt på sommaren, syntes en vårdarbetare nyligen transportera "låtsasvaccinet" på cykel. Och när en klinik i Bangalore skulle öva i fredags låg nätverket nere och de anställda fick istället logga in på internet via mobilen.

I Kashmir pågick i förra veckan fortfarande arbetet med att sammanställa register över prioriterade grupper – och personal.

Indien har registrerat närmare 10,5 miljoner fall av covid-19 – näst flest i världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!