Ebolautbrottet i östra Kongo-Kinshasa är över

Ebolautbrottet som pågått i nästan 2 år och krävt fler än 2 200 liv i östra Kongo-Kinshasa ska vara över uppger kongolesiska myndigheter under torsdagen. Detta samtidigt som ett separat utbrott av viruset fortsätter i en annan del av landet.

Utbrottet av ebola i Kongo-Kinshasas östra delar är över samtidigt som ett nytt blossat upp i landets västra delar.

Utbrottet av ebola i Kongo-Kinshasas östra delar är över samtidigt som ett nytt blossat upp i landets västra delar.

Foto: Jerome Delay/AP

Hälsa och sjukvård2020-06-25 14:10

Trots effektiva vacciner och behandlingar som dramatiskt har ökat möjligheterna att överleva viruset, så har utbrottet varit svårt att hantera i landets svårnådda östliga gränsområden.

– Utbrottet var det längsta, mest komplexa och dödligaste i Kongo-Kinshasas historia, säger landets hälsovårdsminister Eteni Longondo.

Samtidigt som utbrottet höll på att ta slut utbröt ett nytt i staden Mbandaka i landets västra delar. Tester har visat att de två utbrotten inte ska vara relaterade med varandra.

– Hälsoministeriet hoppas kunna dra nytta av de lärdomar och framgångsfaktorerna från den här långa epidemin för att möta utbrottet i Mbandaka på bäst sätt, säger Eteni Longondo.

Totalt har 3 463 bekräftade och sannolika fall registrerades under utbrottet i östra Kongo och är det näst största ebolautbrottet någonsin.

Det största rapporterade ebolautbrott inträffade i Västafrika mellan 2013 och 2016, då fler än 11 300 personer dog av sjukdomen i Guinea, Liberia och Sierra Leone.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!