Julimöte ska ena om coronastöd

Nätdejten på midsommarafton gav en början. Nu siktar EU-ledarna på IRL – ett riktigt möte – i juli för att nå ett avtal om coronastöd och nästa långtidsbudget.

Statsminister Stefan Löfven (S) är kritisk mot EU-kommissionens förslag till coronastöd inför fredagens toppmöte. Arkivbild.

Statsminister Stefan Löfven (S) är kritisk mot EU-kommissionens förslag till coronastöd inför fredagens toppmöte. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-19 05:15

I drygt fyra timmar höll EU:s stats- och regeringschefer på under midsommaraftonens webbtoppmöte för att gå igenom sina positioner när det gäller den ekonomiska återhämtningen efter coronakrisen.

Någon uppgörelse blev det inte – vilket heller inte var väntat.

– Det här mötet var viktigt för att identifiera vilka områden vi är på rätt väg med. Nu övergår vi till en ny fas där vi kan börja förhandla. Jag är redo att starta direkt, konstaterar EU:s permanente rådsordförande Charles Michel på sin presskonferens efteråt.

Siktet är inställt på att kunna samla ledarna till ett "fysiskt" toppmöte i Bryssel i mitten av juli.

– Till det kommer jag att lägga fram några konkreta förslag. Vi är medvetna om att vi måste ta ett beslut så fort som möjligt, säger Michel.

"Viktig för Sverige"

Statsminister Stefan Löfven (S) konstaterar att medlemsländerna står långt från varandra i dagsläget och han har ingen prognos för när ett avtal skulle vara klart.

– Det krävs stora förbättringar innan långtidsbudgeten och återhämtningsfonden är bra nog, säger Löfven på en pressträff efter mötet.

– Men EU:s återhämtning är naturligtvis viktig för Sverige. Jag ser fram emot de fortsatta diskussionerna så att EU:s ekonomi kan bli starkare och mer motståndskraftig, fortsätter han.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen anser att alla åtminstone har förstått allvaret.

– Jag är övertygad om att förståelsen finns där i alla medlemsländer om hur viktigt det här för alla länders välbefinnande. Det är i varje medlemsstats intresse att ha en stark inre marknad och ett starkt EU, säger von der Leyen i Bryssel.

Nord, syd och öst

Tvisteämnena är många och välkända. EU-kommissionen har föreslagit ett coronastöd med 500 miljarder euro i bidrag och 250 miljarder i lån. Oenigheten är dock stor om hur mycket som ska vara lån respektive bidrag, hur pengarna ska betalas tillbaka och enligt vilka kriterier de ska fördelas.

Flera länder i Östeuropa tycker att länderna i syd får för mycket. Länderna i syd tycker å sin sida att länderna i nord är för snåla. Och länderna i nord vill ha tuffare villkor: ekonomiska på sydländerna och demokratiska för länderna i öst.

Sverige tillhör nordgruppen, tillsammans med Danmark, Nederländerna, Österrike och i viss mån även Finland. Sydländerna utgörs främst av Spanien, Italien och Portugal, medan Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien är de mest högljudda i öst.

Hjälp från Merkel?

Charles Michel får nu grubbla över hur man går vidare på bästa sätt. Närmast väntar diverse direktsamtal med olika ledare. Sannolikt kan belgaren också räkna med starkt flankstöd från Tysklands förbundskansler Angela Merkel, då tyskarna tar över som ordförandeland i EU:s ministerråd från den 1 juli.

Något datum för när nästa riktiga toppmöte kan hållas finns ännu inte, även om både 9–10 juli och 16–17 juli har nämnts i spekulationerna.

– Det kommer att bli svårt. Det kommer att bli komplicerat. Men i dag kände jag att det finns en stark politisk vilja (om att enas), säger Michel i Bryssel.

Fakta: Kampen om budgeten

EU-kommissionen har föreslagit ett coronastöd på totalt 750 miljarder euro, bestående av 500 miljarder i bidrag och 250 miljarder i lån. Pengarna ska tas fram genom att EU-kommissionen tar upp lån som medlemsländerna gemensamt går i borgen för. Lånen ska sedan betalas tillbaka gemensamt av EU fram till år 2058. EU-kommissionen hoppas att det ska kunna göras genom införandet av direkta EU-skatter på exempelvis utsläppsrätter och av multinationella nätbolag.

Parallellt har EU-kommissionen ändrat i sitt förslag till ny långtidsbudget för EU under åren 2021–27. Det nya förslaget landar på 1 100 miljarder euro, jämfört med 1 135 miljarder i ursprungsförslaget från 2018. I förslaget ingår att Sverige och ett antal andra länder tills vidare får behålla sina rabatter på EU-avgiften.


Fakta: EU:s väg mot enighet

Så här ser den närmaste tiden ut i jakten på en ny långtidsbudget och ekonomisk återhämtning i EU efter coronakrisen:

* Från 22 juni: Permanente rådsordföranden Charles Michel kan inleda enskilda överläggningar med medlemsländernas ledare.

* 1 juli: Tyskland tar över som ordförandeland i ministerrådet.

* 9–10 juli eller 16–17 juli: Tänkbara tillfällen för ett nytt toppmöte "på riktigt" i Bryssel.

* Under hösten: Förhandlingar och omröstningar för att få godkänt även från EU-parlamentet och nationella parlament.

* 1 januari 2021: Nya långtidsbudgeten börjar gälla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!