Navalnyj fortsatt i koma – "allvarligt"

Tillståndet för den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är fortsatt allvarligt, enligt hans talesperson Kira Jarmysj.

Poliser utanför det sjukhus i Omsk där Navalnyj först vårdades efter händelsen i förra veckan. Han har nu förts med ambulansflyg till Berlin.

Poliser utanför det sjukhus i Omsk där Navalnyj först vårdades efter händelsen i förra veckan. Han har nu förts med ambulansflyg till Berlin.

Foto: Jevgenij Sofijtjhuk

Brott & Straff2020-08-27 11:50

Navalnyj befinner sig ännu i koma på sjukhuset i Berlin, meddelade Kira Jarmysj på torsdagskvällen.

De tyska läkare som vårdar Navalnyj misstänker starkt att han blev förgiftad i samband med en flygning från sibiriska Tomsk till Moskva i förra veckan.

Den 44-årige politikern och korruptionsbekämparen fick först vård på ett sjukhus i Omsk, innan han med ambulansflyg fördes till Tyskland.

Polisiär kontroll

Rysk polis har nu, till synes lite halvhjärtat, börjat undersöka vad som hände när Navalnyj insjuknade under flygresan.

Det rör sig inte om en regelrätt brottsutredning – som Navalnyjs anhängare kräver – utan åtgärden kallas av sibirisk polis för en "kontroll inför utredning" för att klarlägga "alla omständigheter".

Navalnyjs medarbetare misstänker att en kopp te på flygplatsen i Tomsk var förgiftad, ett scenario som ryska myndigheter ifrågasätter. Att inleda en brottsutredning är inte aktuellt, enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

– Inget har förändrats, vi vet fortfarande inte vad som orsakade tillståndet som den sjuke mannen befinner sig i, säger han.

Misstänkt nervgift

Läkarna i Berlin har inte kunnat fastställa exakt vad Navalnyj fått i sig, men tror att en substans inom gruppen kolinesterashämmare ligger bakom oppositionspolitikerns insjuknande.

Kolinesterashämmare finns i en rad olika läkemedel och används exempelvis för att behandla patienter med Alzheimers sjukdom. Men det återfinns även i bland annat nervgift och bekämpningsmedel.

Provsvar begärs ut

Navalnyj har varit en de skarpaste kritikerna av president Vladimir Putin och dennes regim.

När Putin blev intervjuad av den statliga televisionen på torsdagen kommenterade han inte fallet Navalnyj över huvud taget.

Ryska åklagare har deklarerat att det saknas bevis för ett uppsåtligt brott mot Navalnyj, och begärt att de tyska läkarna överlämnar beläggen för den första diagnosen inklusive testresultaten.

Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj är en rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot landets regering och sitt arbete mot korruption. Han har grundat antikorruptionsstiftelsen FBK men också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.

Han försökte ställa upp i presidentvalet 2018 men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott. Navalnyj överklagade valkommissionens beslut till högsta instans men fick avslag.

Navalnyj dömdes redan 2013 för förskingring, men domen revs upp av Högsta domstolen efter ett kritiskt utlåtande från Europarådet om rättsprocessen. Efter en ny rättegång fick han en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i valet.

44-årige Navalnyj har växt fram som oppositionens karismatiska och, inte minst, yngre ansikte utåt. Men han har också väckt kontrovers genom nationalistiska uttalanden och för att tidigare ha deltagit i en hårdför nationalistmarsch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!