Med passion för skidorientering

Det är en vårvinterdag och solen skiner på Lindbäcksstadion. Vid sidan av familjer som har trevliga dagsutflykter tränar elitsatsande och elitskidåkare. En av dessa är Elin Nordlund, som tävlar på elitnivå i skidorientering.

Foto:

UNGA ELITSATSARE2017-03-30 16:56

Skidåkning har länge funnits i Elins liv, hon började åka när hon var sex år.

– När jag var åtta år så gick jag en nybörjarkurs i orientering, ett tag höll jag på med både skidor och orientering, då några i min orienteringsgrupp sa att jag borde testa skidorientering eftersom jag höll på med både skidor och orientering.

Hon testade, och föll för det direkt. Idag kombineras studierna på skidlinjen i Älvsbyn med tävlingar varje helg, många tävlingar äger rum i antingen Dalarna, Norrbotten eller i Keminmaa, Finland.

.

Skidorientering må i grunden vara likt längdskidor finns det ändå avgörande faktorer som utgör en stor skillnad. Men först och främst, vad går idrotten ut på?

– Att ta sig från start till mål på snabbast möjliga tid samt ta alla kontroller som finns med på banan.

Det verkar ganska simpelt, men givetvis är det mer komplext än så. För att vara bra på skidorientering förklarar Elin att man måste ha ett bra syreupptag, alltså vara vältränad. Någonting lika viktigt är givetvis att vara bra på att åka skidor, men till skillnad från andra skidsporter så måste man hantera att åka på smalspår, alltså 90 centimeter smala spår som körs upp av skoter.

– Det kräver att man kan variera mellan tekniken som används på smalspår och den man använder på bredspår för det är ganska stor skillnad.

.

I skidorientering används tekniken skidoskejt, vilket innebär att ett ben är rakt fram och ett ben förs åt sidan.

Vad är skönheten i skidorientering?

– Jag tycker om kombinationen av att man måste tänka och ha det fysiska arbetet. Det är inte bara att man ska vara snabbast på att åka, utan man måste åka rätt och välja bäst vägval. Sen är det ju härligt att vara ute i skogen och åka på smalspår, så det blir som mer att man är ute i naturen på ett annat sätt än när man bara åker skidor.

.

Läs även om andra unga elitsatsare:

John Stenström, innebandy "Ungt stjärnskott"

Hilda Öhman, hästhopp "Ridning är ingen hobby, det är en livsstil"

Arvid Norén, tennis, "Spelar tennis på andra sidan Atlanten"

Ronja Aronsson, fotboll, "Med fotbollen som heltidsjobb"

Sia Jamehdar, fotboll, "Sia lever collageliv med fotboll på heltid"

Filip Lundberg, badminton, "Filip flyttade för att följa sina drömmar"

.

När jag frågar Elin ifall det finns några nackdelar med idrotten så skrattar hon till och säger att hon tycker att allt är bra.

– Men det kräver ju väldigt mycket tid, man måste träna väldigt mycket. Så är det med alla uthållighetsidrotter. Fast jag trivs ju med att träna och jag tycker det är kul liksom, konstaterar Elin glatt.

.

Elin går på skidgymnasiet i Älvsbyn med inriktning på skidorientering. Hon lägger mycket tid på träning, upp till fem pass i veckan på skoltid.

– En vanlig vecka tränar jag tio till tolv timmar.

Till skidgymnasiet söker man in på en vanlig linje, och utöver det söker man in på idrottslinjen, där man genomgår ett praktiskt prov.

Väl på gymnasiet så kombineras den fysiska träningen med teori. Till exempel med teoretiska genomgångar där man får lära sig hur man tar de bästa vägvalen.

.

Bästa respektive pinsammaste minnet?

– SM ifjol kanske. Det var på hemmaplan i Älvsbyn. Jag blev väldigt nöjd efteråt för att jag hade en sån bra känsla innan och det gick väldigt bra.

Men det är inte alltid det går så bra, med all kartläsning så kan det ju även här gå fel.

– Det finns ju ganska många gånger då man har varit riktigt vilse. En gång den säsongen åkte jag utanför kartan. Det var ganska illa, jag trodde jag hade tagit mig förbi den tiden, berättar Elin och skrattar.

.

Skador har hindrat Elin Nordlund att träna så hårt som hon vill, men det är ingenting som drar ner hennes positiva inställning för framtiden.

– Just nu vill jag bara försöka fokusera på att kunna komma igång med att träna ordentligt utan att få ont. Jag vill verkligen ge allt och se hur bra jag kan bli.

Förmiddagen med Elin Nordlund på Lindbäcksstadion är slut, men Elins hårda arbete fortsätter. Hennes passion och kärlek för skidorientering gör det lätt att satsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!