Gymnasiet är inte ett alternativ för alla. Det kan bero på mobbing, dålig relation med lärare eller helt enkelt att studierna inte passar en.
Vad anledningen än må vara finns det ungdomar i Piteå som inte går till skolan, och dessa välkomnas varmt till dramasalen på Studiecentrum. Där äter gruppdeltagarna frukost tillsammans fyra dagar i veckan, med bland andra tjugoåriga Rebecca Stridsman, som är uppsökare på UngKraft.
– Mitt arbete är att hitta de som fallit mellan stolarna, de kan till exempel ha hoppat av skolan av någon anledning, aldrig gått gymnasiet eller så.
– Enligt skollagen finns ett uppföljningsansvar hos kommunen, att veta vad ungdomar under 20 år gör om de inte går i skolan, jobbar eller sysselsätter sig på annat sätt. Vi är det ansvaret, berättar Rebecca.
För att göra detta får Rebecca kontinuerlig en uppdatering från Strömbackaskolan på de personer som är i gymnasieåldern men inte går i skolan. Hon ringer var tredje månad för att fråga om intresset för UngKraft finns, delar ut flyers, skickar brev, syns på sociala medier och dylikt.
Alternativ beroende på behov
Det är dock inte bara gemenskapen i gruppen som erbjuds. Hos UngKraft finns ett individstöd som innebär att man får den hjälp man själv som individ behöver.
Är man inte i behov av, eller känner sig inte bekväm med, att delta i gruppen som samlas, samtalar, gör studiebesök och liknande är detta inget tvång.
– I gruppen har vi i nuläget 7-8 deltagare, men våra vägledare har hand om ungefär tjugo stycken var. Det är individuellt från deltagare till deltagare vad som passar bäst, någon kanske är ute efter en praktikplats medan en annan behöver stärka sin självkänsla för att kunna återgå till studierna, säger Rebecca.
Just återgången till skolan är det huvudsakliga målet med UngKraft, någonting som kan strävas mot med hjälp av bland annat prova på-studier. Detta berättar Jonny Gunnarzon om, hon är resurspedagog och lärare på Vuxenskolan.
– Prova på-studierna sträcker sig oftast över fem veckor, och det är ett sätt att avgöra om eleven är redo för att börja studera eller inte. Under de veckorna går man också en kurs i studieteknik tillsammans med mig, förklarar han.
”Hjälper att hitta rätt väg”
Två av dem som deltar i UngKraft är Rebecca Lindgren och Hiba Salih. Båda två fick höra talas om möjligheten via Strömbackas studie- och yrkesvägledare.
– Man har nåt att göra om dagarna, och de hjälper en att hitta rätt väg. Jag vill helst arbeta direkt, säger Rebecca.
– Jag vill gärna praktisera, säger Hiba. För henne och Rebecca är studiebesöken det roligaste, just för att man får veta mer om olika företag och branscher.
För några veckor sedan var de på en föreläsning på Korpen om psykisk hälsa, veckan efteråt på Coop.
– Många vet inte vad de vill, men här får de hjälp med att hitta jobb, en utbildning som passar dem, en prakikplats eller vad som än krävs, förklarar Rebecca.
Piteå i framkant
För många blir verksamheten en fristad, ett alternativ till en tidigare vardag som av olika skäl inte fungerat särskilt bra.
Jonny Gunnarzon utvecklar.
– Mång har haft en jobbig skoltid och tycker det är skönt att komma hit, för här blir de behandlade som vuxna. De kan ha haft det jobbigt med klasskompisar eller lärare, till exempel. VI möter många med ganska trasig bakgrund - saker som gjort att studier inte gått så bra. Dessutom är många praktiker och trivs inte med studierna.
– Jag tycker UngKraft är en jättebra möjlighet för de som vill ha den, och alla kommuner har inte en sådan här verksamhet, här ligger Piteå i framkant, slår Rebecca Stridsman fast.