När deras lärare gav som förslag att de skulle starta ett Uf-företag tyckte killarna i FT1B att det lät som en bra idé och efter att de fått info om Uf-företagande på Stadshotellet var det bara att köra igång. En del förberedelser innan öppningsdagen behövdes såklart göras, bland annat pappersarbete och att skaffa ett startkapital, som blev på 200 kronor per person.
- Det gick väldigt lätt att komma igång. Det var som bara att bestämma öppettider och sätta priser och sen var vi redo att ta emot kunder, berättar Mikael Wallin.
Snabb etablering
Killarna i fordonsettan trodde till en början att det skulle komma någon enstaka kund i veckan och att klassen skulle kunna äta på restaurang med pengarna de skulle tjäna, men Strömbackaskolans Fordonsservice UF blev snabbt populärt. Redan dagen efter att de hade lagt ut information på Facebook började det ringa kunder och efter någon vecka hade de fått över 600 likes på sin Facebooksida.
- Under den första veckan vi hade verkstan öppen hade vi nio kunder under torsdagen, trots att vår lärare ansåg att det vore mer lämpligt med tre kunder, berättar Albin Johansson.
- Vi hade ett ganska dåligt bokningssystem i början. Vi sa liksom bara att kunderna skulle komma in den och den tiden, så det blev ganska tjorvigt. Nu har vi en lista där vi skriver upp alla som ringer, förklarar Joel Johansson.
Det här är dock inte något som killarna kommer fortsätta med resten av gymnasiet, utan de lägger ner sitt UF-företag redan till våren eftersom deras klass splittras i åk 2 då de väljer inriktning.
Nytt företag
- Det kommer inte vara möjligt att fortsätta med det här företaget, men ett nytt företag skulle kunna startas nästa år då vi går tvåan ifall man skulle vilja. Det är nog inte så osannolikt att det händer, säger Oscar Sjödin.
Tjänsterna Strömbackaskolans Fordonsservice UF erbjuder är tvätt, rekond och enkel service av personbilar. Så länge det finns möjlighet kan även kunderna komma med förfrågningar på reparationer. Pengarna de tjänar kommer de fördela lika på alla i klassen, vad pengarna kommer gå till är fortfarande oklart, möjligtvis en klassresa.
- Pengarna är ju såklart en del av det roliga, men sen är det väldigt kul att få träffa kunder och att lära sig hur det är att jobba på en verkstad, menar Stefan Oldenmark.
Om det är en nackdel eller fördel med att vara 15 personer som delar på ansvaret med företaget anser killarna att det är både och.
- Det är ju aldrig 15 bilar inne verkstan så vissa kan jobba med skolarbete, vissa med kunderna och vissa med verkstadsuppgifter som vår lärare har gett oss och på så sätt är det bra att vi är flera, säger Joel.
- En nackdel är ju att det blir lite mindre pengar till var och en när vi så många, menar Daniel Larsson.